Apă nepotabilă la o cofetărie şi o pizzerie din Slobozia

3

Concentraţia de fier la probele de apă luate din câteva puncte din municipiu este mai mare decât limita maximă admisă de normele de sănătate publică. Prin autorizaţia emisă de Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa s-a impus societăţii URBAN recoltarea lunară a unor probe de apă din diverse puncte din municipiul Slobozia, în cadrul unui program de conformare obligatoriu. Mai mult, s-a cerut o monitorizare strictă la amoniu, azotiţi, oxidabilitate, turbiditate, culoare, gust, miros, Ph, conductivitate, clor rezidual liber şi total, fier, sulfuri şi hidrogen sulfurat, mangan. Rezultatele recoltate împreună cu oameni din cadrul instituţiei publice au fost centralizate într-un tabel ce a fost făcut public prin afişarea la centrul de încasări al societăţii URBAN şi prin postarea pe site-ul Primăriei Slobozia.

Fier în exces în apă

Dacă în general elementele luate în studiu de laboratorul propriu al societăţii de distribuţie a apei se încadrează în normele de sănătate publică, un element atrage atenţia că sunt locuri în municipiu unde apa nu întruneşte toate condiţiile impuse pentru a fi potabilă, altfel spus nu este bună de băut. Din cele 6 puncte monitorizate, la 3 dintre ele s-a descoperit depăşirea concentraţiei maxime admise la fier! Dacă apa nu este potabilă la una dintre frizeriile din oraş nu are darul să deranjeze pentru că la frizer te duci să te tunzi şi, eventual, să te speli pe cap, gravă este situaţia calităţii apei la una dintre cofetării şi la o pizzerie din oraş!

Pentru prepararea prăjiturilor şi torturilor pe care, de obicei, le consumă copiii, se foloseşte apă care are o concentraţie de fier de 0,33 mg/l faţă de 0,2 mg/l cât reprezintă valoare maximă stabilită de medici pentru ca fierul din apă să nu afecteze sănătatea consumatorilor. Fier peste limita admisă se găseşte şi în apa care alimentează una dintre cele mai căutate pizzerii din Slobozia, acolo valoarea la fier stabilită în urma analizei de laborator fiind de 0,27 mg/l faţă de maxim admis 0,2 mg/l! Din cauza concentraţiei prea mari de fier apa nu poate fi considerată potabilă în cele 3 puncte de monitorizare comună URBAN – Direcţia de Sănătate Publică.

Plumbul din apă, un mister

Dacă la fier lucrurile sunt clare şi s-a dovedit că în jumătate dintre locurile de unde s-au luat spre analiză probe de apă acesta se află peste concentraţia maximă admisă, un mister rămâne concentraţia de plumb din apă. Un alt document pus la dispoziţie publică de URBAN arată că plumbul are la ieşirea din staţia de tratare o concentraţie de 9,6 faţă de 10 maxim admis! Cât este concentraţia de plumb la consumatorul final rămâne deocamdată un mister din vreme ce laboratorul URBAN nu are posibilitatea tehnică de a stabili concentraţiile din apă pentru o serie de elemente, printre care şi plumbul. Abia acum, la aproape două luni de la alimentarea a 80.000 de consumatori cu apă din sursa subterană URBAN face demersurile pentru a achiziţiona un serviciu de analiză completă a apei din frontul de captare de lângă combinatul AMONIL. Valentin Cilibeanu, directorul URBAN, spune că procedura este la faza de anunţ pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) şi că va mai dura până ce se va stabili laboratorul ce va executa, contra-cost, analiza apei de Slobozia. „Pe noi buletinele de analiză a apei în luna iulie, analize făcute în alte laboratoare decât cel propriu, ne-au costat 42.000 lei.”, spune Cilibeanu, adăugând că ponderea analizelor proaste la apă este mai mică faţă de analizele care atestă că apa din sursa subterană este bună de băut.

Apa de la şcoli, cămine şi creşe va fi monitorizată săptămânal

URBAN Slobozia va lua săptămâna viitoare probe de apă pentru analiză de la toate unităţile şcolare din municipiul Slobozia. „Vom ridica probe de la toate şcolile, grădiniţele şi creşele din oraş. Facem analiza apei şi acolo unde vom constata că sunt probleme de depăşiri ale limitelor maxime admise vom repeta analizele şi vom încerca să găsim soluţii imediate pentru a remedia neajunsurile.”, a anunţat Valentin Cilibeanu. Se va pune accent mai ales pe unităţile şcolare unde se prepară hrană pentru cei mici, monitorizarea acestora fiind cerută şi de Direcţia de Sănătate Publică.

Preţul la apă nu se va modifica înainte de 1 noiembrie

Procedurile de calcul pentru preţul de livrare al apei reci impun un studiu pe cel puţin trei luni de exploatare a sursei subterane. Cum apa de lângă AMONIL curge de la începutul lunii iunie, abia la finele lunii septembrie se poate trage linie şi se poate calcula costul de captare, tratare şi distribuţie a apei pentru a se face solicitarea de aprobare a noului preţ. Prin renunţarea la colaborarea cu AMONIL, URBAN a scăpat de un cost de 0,76 lei fără TVA pentru fiecare metru cub de apă dar actualul preţ plătit de populaţie nu va scădea cu această valoare. Având în vedere costurile mărite pentru tratare (cantităţile de clor folosite lunar au crescut de 5 ori!) şi a deselor avarii şi pierderi înregistrate pe reţea, preţul apei va putea fi redus cu maxim 0,2 lei pentru a se acoperi toate cheltuielile URBAN dar şi o parte din datoria către AMONIL.

Petronel Tudor

3 comentarii

  1. Exemplul pentru rezolvarea situatiei este Atena 😮 mare de oameni s-au strins in fata primariei si nu au plecat pina nu le-a rezolvat problema .Urmariti reactia populatiei elene la incendiile recente din tara si vedeti ce au cerut : DEMISIA !
    Nu esti in stare sa rezolvi situatia ,trebuie sa lasi pe altii care se pricep sa o rezolve iar tu esti obligat sa pleci acasa sau acolo unde crezi ca poti face fata.

  2. Murim noi cu totii rapusi de apa, pana cand va simti Ionascu ce este onoarea si pana va reactiona prin demisie! S-a mizat pe prostia populatiei si s-a mizat bine. Stie primarul ce stie si are tactica buna la plesnit gura lumii. Zilele trecute a fost ministrul Sarbu la Slobozia. Ghiciti ce fel de apa era pe mese? Apa plata, desigur. Dar nu lui Ionascu ci a lui Alecu! Ionascu insa sta cu capul intre urechi si asteapta o minune. Va ma amintiti cu ce inversunare a raspuns la inceput? Cum m-a facut “rautacios”, ca am eu ceva cu el si ca apa e buna, dar suntem noi tampiti si reclamagii? Acum nu mai raspunde la niciun mesaj si se da cu alifie unde nu-l doare. Noi ramanem sa platim o apa infecta la pret de apa plata, iar domnia sa se face ca ploua. Ba ma mult, prin unele parti se scuza ca fost pacalit la randul lui si ca nu a stiut ce se intampla cu adevarat… Din cate stiu eu, in tara asta, necunoastrea nu absolva de vina. In ceea ce ma priveste, consider de datoria mea sa lupt pentru sanatatea mea in orice fel posibil si sa nu ma las calcat in picioare chiar daca va trebui sa indur multe. Voi propaga situatia de la Slobozia pe toate canalele pana cand cineva se va sesiza si va face ceva concret. Deocamdata se astupa tevile sparte. Dar apa la robinet tot asa vine. Primarul spera ca tevile se vor spala si el va scapa basma curata. Partea proasta este insa ca intre timp noi suferim. Exemplul cu Atena este bun, insa raportat la nivelul de reactie publica din Slobozia… niciodata!

  3. Arin, in mine ai un aliat!

    Si eu cred ca primarul mizeaza pe faptul ca lumea va uita incet-incet, si daca mai vad ca se si lucreaza pe strazi (cica se inlocuiesc conductele), cetatenii vor avea rabdare… Si inlocuitul asta este o minciuna, nu stiu daca e cuprins in bugetul pe anul asta, fiindca, banuiesc, va inghiti multi bani.

    Problema cea mai mare a lui Ionascu este nu calitatea apei in general (care, cu siguranta, este nepotabila), ci doar culoarea acesteia. Mi-a spus cineva din anturajul sau ca el e convins ca daca apa ar fi macar la culoare acceptabila (incolora), de restul populatia nici nu si-ar da seama!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.