Îmbolnăveşte-te liniştit, DSP veghează!

2

Instituţia plătită să aibă grijă de sănătatea populaţiei admite consumul de apă nepotabilă în unităţile şcolare.

Datele analizelor de laborator indică depăşiri pentru fier de 2 – 5 ori faţă de valoarea maximă admisă, în 26 de locaţii (creşe, grădiniţe, şcoli, centre de plasament, spital) de unde s-a luat apă pentru analize în perioada 22 – 25 septembrie. De asemenea, turbiditatea ajunge şi la 12,17 unităţi faţă de cele 5 maxim admise, ceea ce face ca apa să miroasă urât, să aibă un aspect şi gust dezagreabil.

Atitudine ciudată

Aceste cifre nu-i sperie însă pe specialiştii angajaţi la Direcţia de Sănătate Publică. Domnişoara doctor Mihaela Dumitrescu recunoaşte că apa nu poate fi încadrată la apă potabilă având depăşiri la cel puţin unul dintre parametri dar susţine că fierul în exces nu este periculos pentru consumul uman. „Dacă apa are depăşiri la un parametru nu poate fi încadrată la apă potabilă. Dar, ca şi risc al consumului acestei ape pentru sănătate, acest risc nu există! Nu am găsit nici o boală care să fie determinată de depăşirea concentraţiei de fier. În acest caz se schimbă doar culoarea şi gustul, apa fiind dezagreabilă la consum.”, a precizat pentru Informaţia reprezentantul DSP Ialomiţa.

Din punct de vedere al instituţiei de sănătate publică, toate măsurile legale s-au luat atunci când s-au constatat depăşirile concentraţiei de fier în apă: s-a cerut înlocuirea ţevilor şi… cam atât. „Eu am analizat parametri respectivi şi, din punctul meu de vedere, nu sunt riscuri pentru sănătate. Din punct de vedere legal am dispus măsurile de remediere şi am recomandat schimbarea ţevilor de fier.”, a completat Mihaela Dumitrescu. În mod ciudat, legislaţia care permite consumul de apă nepotabilă în unităţile şcolare interzice comercializarea unei ape îmbuteliate care, spre exemplu, se încadrează în toţi parametri de potabilitate dar are depăşiri la concentraţia de fier nu de câteva ori, aşa cum se întâmplă cu apa din Slobozia, ci de doar 0,01 mg/l!

„Dacă apa are depăşiri la un parametru nu poate fi încadrată la apă potabilă. Dar, ca şi risc al consumului acestei ape pentru sănătate, acest risc nu există!” – Mihaela Dumitrescu, DSP Ialomiţa

Apa cu fier în exces, picătură chinezească pentru organism

Consumul regulat de apă cu depăşiri ale concentraţiei de fier poate avea efecte foarte grave asupra persoanelor cu afecţiuni hepatice. În ciuda pericolului şi a sfaturilor medicale DSP Ialomiţa consideră că apa cu fier în exces nu este periculoasă pentru copii!

De o lună de zile copiii noştri consumă la unităţile şcolare din Slobozia apă care are depăşiri mari la concentraţia maximă admisă de fier, depăşiri care include apa în categoria nepotabilă. Şi mai grav, în unele creşe şi grădiniţe hrana se prepară cu apă nepotabilă, deşi, firesc ar fi fost ca în locul apei portocalii, cu miros şi gust de rugină, să se folosească apă plată. Autorităţile, locale şi judeţene, sunt incapabile să rezolve problema şi se blochează în şahul etern al unui schimb de scrisori, pe cât de cretine, pe atât de inutile. Şi, în timp ce copiii sunt trataţi cu apă nepotabilă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică ridică şi umeri şi invocă o prevedere legală prin care se acceptă consumul de apă nepotabilă cu derogare din partea instituţiei! Aceleaşi depăşiri de fier se înregistrează şi la robinetele consumatorilor, acolo unde apa ajunge murdară dintr-o dublă motivaţie: calitatea îndoielnică a apei extrasă din puţurile de mare adâncime şi starea deplorabilă a ţevilor de fier prin care apa ajunge la consumatori.

Picătura ucigaşă

Consumatorii de apă din Slobozia şi localităţile limitrofe alimentate de URBAN Slobozia s-au obişnuit în ultimele patru luni cu apa roşiatică, urât mirositoare şi cu gust de rugină. Deşi unii specialişti în sănătate publică susţin că nivelul de consum cu fier în exces nu afectează organismul unui adult care ar avea nevoie de 15 mg de fier pe zi, cel mai interesant efect al apei mizerabile se vede acolo unde robinetul unei chiuvete nu se închide suficient de bine şi apa picură încontinuu. Unul dintre cititori a trimis redacţiei câteva fotografii sugestive despre efectele pe care apa subterană a lui Ionaşcu (vă mai aduceţi aminte ce spunea în campania electorală, „limpede şi bună ca apa de izvor”) le-a avut asupra chiuvetei. Ca o veritabilă picătură chinezească, apa a distrus practic obiectul sanitar, făcând imposibilă curăţarea acestuia. „Aşa arată o chiuvetă după trei luni de picături de apă pe care noi o plătim ca apă potabilă. Chiuveta nu mai poate fi curăţată, oricât am încercat, a fost în zadar. Vă daţi seama ce se strânge în organismul nostru?”, este mesajul trimis de unul dintre cei 80.000 de consumatori obligaţi să suporte şi să plătească o apă mizerabilă, rodul unei administraţii geniale marca Gabi Ionaşcu.

Petronel Tudor

2 comentarii

  1. Nu am sa ma opresc in a-i critica pe cei care decid ca apa asta ar fi potabila. Singuri recunosc ca si la o singura depasire a unui singur parametru, aceasta apa ar trebui declarata ca nefind buna de consum. Sunt inconstienti! Ridica din umeri, spun ca “din punctul meu de vedere” adica fiecare se detaseaza de institutie, nimeni nu vrea sa implice institutia. Probabil, asa or fi primit ordine! Jegos caracter din partea acestor angajati ai statului, culmea!, pusi sa vegheze la sanatatea celor din comunitate!
    De ce nu se mai dau publicitatii ultimile rapoarte de analiza? Le e frica de faptul ca vom cunoaste si faptul ca nu numai la fier se inregistreaza depasiri? Fiindca observ ca aceasta explicatie a fost imbratisata de toti, stiindu-se ca ar exista si un vinovat (conductele din fier) si ca trebuie timp (peste un an, cred eu) pentru rezolvarea problemei.

  2. Pana unde, pana cand se va mai tolera aceasta situatie?
    Oare cat de rabdatori sunt slobozenii?
    Sau ne temem, mai rau ca pana in 1989 sa ne spunem punctul de vedere si suportam cu stoicism, sperand ca va fi mai bine?

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.