Apa din sursa subterană de lângă Amonil, care ne scapă de apa captată la suprafaţă în condiţii mizerabile lângă Călăraşi, aduce din belşug plumb în organismul celor circa 80.000 de consumatori.
Matematic, logic şi real, 9,6 este şi va fi întotdeauna mai mic decât 10. Asta înseamnă că 9,6, valoarea plumbului ce apare la ieşirea din staţia de tratare a apei din sursa subterană, va fi întotdeauna admisă de legile de sănătate publică din moment ce valoarea maximă a plumbului până la care apa este declarată bună de băut este 10. Dacă în teorie apa este potabilă, rămâne de văzut câte persoane sunt dispuse să bea apă care are plumb periculos de aproape de limita maximă admisă, plumb care are efecte devastatoare asupra organismului.
Jeg la Călăraşi, mizerii la Slobozia
În vraful de comunicate publice şi documente aruncate în ochii populaţiei de primarul Gabi Ionaşcu pentru a demonstra ca apa din sursa subterană este bună de băut s-a strecurat un interesant „Tabel comparativ între parametrii de calitate a apei din sursa subterană şi cea de suprafaţă (intrare şi ieşire staţie)”. Documentul n-a fost livrat de pomană pe piaţa media ci a fost folosit de primar pentru a arăta zecilor de mii de consumatori că îi suntem datori pe viaţă că ne-a scăpat de apa de Borcea, „pişoarul Europei” cum îi place lui Ionaşcu s-o numească. Ei bine, primarul chiar are dreptate: apa de la Călăraşi se extrage dintr-un loc care este de ani de zile o groapă de gunoi neautorizată, un loc unde animalele vii se scaldă iar cele moarte se aruncă. Subiect tratat pe larg în Informaţia (cu fotografii sugestive) încă din 2007, dar la care primarul şi compania politică strâns unită acum în jurul lui Gabi Ionaşcu n-au reacţionat în vreun fel. Probabil, pe atunci, într-un an fără alegeri, sănătatea populaţiei era un subiect neinteresant!
Apă subterană îmbogăţită!
Şi pentru că despre calitatea apei livrată de Amonil suntem deja edificaţi, se cuvine să descriem puţin diferenţele dintre „pişoarul” din Borcea şi „apa de izvor” din subteran. Şi ca să nu luăm la mână toate elementele supuse comparaţiei, le trecem în revistă pe cele care apar în plus la apa din sursa subterană, cu valorile de după tratare, comparate cu valorile maxime admise.
Primele diferenţe mari apar la cloruri, apa de Borcea având după tratare parametri 22 – 35, faţă de cea subterană, cu valori 170 – 190 din maxim admis 250. Amoniul din apa subterană intră în staţie cu valori de 3 – 5 ori mai mari decât cea maximă admisă dar prin tratare este scăzut în limitele admise. În schimb, dacă apa de Borcea nu are deloc sodiu, fier total, arsen, bor, fluor, mercur, cupru şi pesticide totale, apa extrasă din puţurile de mare adâncime bagă în organism câte puţin din toate la fiecare înghiţitură de apă. Cele mai îngrijorătoare date sunt însă cele ale elementelor sodiu (140 după tratare faţă de maxim admis 200) mangan total (19,8 după tratare din 50 admis) şi nichel (7,2 valoare după tratare faţă de 20 maxim admis).
Bomboana pe coliva apei subterane este pusă de valoarea plumbului din apa pe care acum primarul Ionaşcu ne îndeamnă s-o consumăm pe răspunderea sa penală. Plumbul care nu apare în apa de suprafaţă are o valoare de 9,7 la intrarea în staţia de tratare. Eforturile specialiştilor URBAN de a îndulci plumbul sunt zadarnice, la plecarea spre robinete apa având plumb la indicatorul de 9,6. Periculos de aproape de valoarea maximă admisă de regulile de sănătate publică, care este de 10! Mai grav este că plumbul apare în apă şi din cauza ţevilor învechite. Ori dacă la ieşirea din staţia de tratare e aproape de doza maximă admisă, oare care este valoarea reală a plumbului din apă după ce se „îmbogăţeşte” pe kilometri de ţeavă veche? Concluzia: să o beţi cu plăcere, domnule primar, cu sau fără răspundere penală!
AVERTIZARE – Copiii trebuie ţinuţi departe de apa de la robinet
Medicii de la secţia nou-născuţi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ialomiţa au fost primii care au cerut managerului unităţii spitaliceşti să asigure apă plată pentru hrana sugarilor. Alertaţi de compoziţia chimică a apei din sursa subterană, doctorii nu vor să pună în pericol sănătatea noilor-născuţi care se pot alege cu diverse boli dacă beau apa livrată prin sistemul public.
În acelaşi timp, doamna doctor Nina Precup Vâlcea spune că apa de la robinete nu este recomandată copiilor. Într-o declaraţie dată săptămânalului Independent, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia avertizează: „Opinia mea medicală este că nici un părinte nu ar trebui să dea această apă copiilor. În special nou-născuţilor până la vârsta de un an.”
EFECTE – Plumbul creşte riscul de cataractă
Specialiştii atrag atenţia că plumbul este cel mai periculos element care apare în apă. Este foarte nociv mai ales pentru cei mici, deoarece produce întârzieri în dezvoltarea psihică, tulburări de memorie şi de atenţie. De asemenea, în cazul adulţilor, acumularea plumbului în organism duce la infertilitate masculină, prin scăderea numărului de spermatozoizi. În timp, poate determina şi apariţia cancerului de plămâni sau de stomac. În general, apa mai acidă şi mai caldă se încarcă mai mult cu plumb în contact cu ţevile construite din acest material. Tocmai de aceea este contraindicată folosirea apei calde, pentru consum sau pentru gătit. Mercurul în exces generează dureri de cap, ameţeli, anemie, tulburări de memorie şi vizuale, iar fluorul contribuie la afecţiunile dentare, osoase şi renale.
PETRONEL TUDOR
In sfarsit, aud si voci oficiale, mai timid, e adevarat, care iau pozitie in problema „apei lui Ionascu”. Mie de la inceput mi-a recomandat medicul de familie sa nu consum aceasta apa fiindca e nepotabila, ba chiar toxica (cuvintele lui), dar ca nu o poate spune decat la prieteni fiindca… e simpatizant PSD!
Tabelele si rapoartele primariei sunt cu siguranta facaturi (vorbesc de cele aparute aici, pe site), nu sunt semnate, nu au stampila autoritatilor care au efectuat analizele, nimeni altcineva nu intareste spusele primarului. Si e ciudat cum cifrele acelea, neadevarate cu sunt, nu il deranjeaza pe primar.
Noi, consumatorii, nu ne luam dupa tabele si indemnuri inconstiente de a folosi apa, noi o vedem asa cum e, murdara, colorata, nu reuseste sa spele bine, mancarea la care este folosita are miros si gust neplacut. Trebuie sa fii inconstient s-o folosesti!
Un prieten, angajat la Urban, mi-a spus ca niciodata nu s-a consumat asa de putin apa intr-o luna de vara, cam 60% din consumul obisnuit, si ca cititorii de contoare au primit „ca indicatie”, acolo unde se poate, sa treaca mai multi mc consumati, asta sub sanctiunea ca nu vor avea de unde sa li se plateasca salariile. Aviz asociatiilor de locatari!!!
Chiar daca o sa-i plictisesc pe cei responsabili o sa repet unele afirmatii facute si alta data pana cand cei in drept vor rezola situatia.
Sunt langa cei ce doresc ,in acest inceput de secol zbuciumat ,si fac tot posibilul ca viata sa ne fie cat mai normala si accesibila.De aceea in toate actiunile noastre este bine sa avem in vedere ca nu suntem ultima generatie de pe acest pamant si dupa noi potopul.Generatia viitoare,copii nostri,nepotii nostri trebuie sa creasca sanatosi si intr-un mediu cat mai natural. In tarile din vestul Europei, cat si in tinuturile americane se pune un accent deosebit pe hrana naturista , masuri drastice de incetinire a poluarii solului si subsolului.Ce legatura are aceasta constatare cu apa din Slobozia ? Ati vazut ce contine apa ? Va reamintesc:pb.la limita maxima, cianuri,arsenic,compusi ai azotului la limita superioara.Ne imunizam la otrava incet,incet pana cand AND-ul nostru va fi total dereglat,intrebindu-ne ulterior de ce femeile nasc copii cu handicap si bintuiti de tot felul de boli.
Si la urma urmei apa este potabila?EU ZIC NU.Pentru ca apa sa fie potabila trebuie sa indeplineasca niste parametrii,fizici si chimici.Sa vedem:parametrii fizici:culoare(normal este incolora,real este tulbure-ruginie);duritate(normal pana la 4,real 10),gust(normal fara gust si miros, real gust si miros intepator si agresiv de clor,etc) De obicei orice apa care nu indeplineste unul din parametrii fizici este respinsa . Atunci cand sunt rezolvati se trece la analizele chimice , apoi bacteriologice.Eu constat ca atat valorile proprietatilor fizice cat si chimice nu sunt normale .Ca o consecinta logica apa nu este potabila si nu este buna de baut.Nu mai spun faptul ca aceasta apa periculoasa , mai ales pentru cpiii de pana la 3-4 ani,ni se vinde la pret de apa potabila. Iar daca adaugam pretul pe care-l platim pentru apa plata cumparata din comert la ce valoare se ridica apa „potabila „de la Slobozia? Cred ca domnii de la primarie vor sa ne transforme in rasa galben-ruginie,ca tot vrem sa facem parteneriat cu chinezii.Daca vom folosi la consum apa aceasta peste citiva ani nu ne vom mai deosebi cu nimic de chinezi:mucoasele si pielea galbena din cauza pigmentilor din apa ,imbracamintea nostra nu va mai fi niciodata alba ci murdar-ruginie.Solutia este gasirea unei alternative de urgenta si revenirea la o viata normala.
Sunt total de acord. Dar ca sa putem face asta trebuie sa dam o semnatura impotriva primarului care isi bate joc de vietile a 80.000 de oameni. Cautati-l pe Paros Radu.
e in concediu in italia, asa de mult ii pasa si aluia…
Eu mi-am exprimat pesimismul ca va reusi sa stranga 12.000 semnaturi, Paros mi-a raspuns tot pe blog (aici sau la cel al ziarului Stirea) ca sunt anacronic, ca intr-o saptamana a reusit sa stranga 2-3.000 semnaturi, bla-bla-bla… O prima lovitura a primit chiar de la colegii lui de partid (unde este luat ca venetic, sau plimbaret „din partid in partid”), care colegi, nemaifiind la putere cauta intelegere si ingaduinta la puternicii zilei si incearca sa nu-i „deranjeze”. Sunt din ce in ce mai convins ca initiativa lui Paros urmareste strict o pozitionare mai buna a d-sale in ierarhia personalitatilor politice din oras.
Problema presanta acum este alta: oamenii, de bine de rau incearca sa rezolve singuri aceasta dilema cumparand apa plata, dar ce te faci cu industria alimentara din oras, care foloseste apa din plin de la puturile „lui Ionascu”? Fabricile de paine nici nu se sinchisesc sa foloseasca aceasta apa, la cele de carne la fel…
Am vazut in oras zilele trecute o masina pe care scria „Purificatoare de apa” :-))
S-a mai vazut si primari… de orase mari care au lasat orasul balta (cand avea probleme: inundatii, ninsori, etc) si au plecat in concediu.
Suntem inca departe de europa unde oficialii isi intrerup concediile cand zonele de care se ocupa au probleme.
Concediul lui Paros, fiind in Italia probabil este planificat de mult… si probabil era cam greu de anulat…
Si cum am mai zis si in alte posturi… calitatea actuala a apei, pe termen mediu si lung, nu face decat sa ii aduca mai multi clienti la firma.
Sunt curios ce se intampla cu acele valori aproape de limita in cazul in care apa este fiarta pentru mancare…
Pt. No Comment
Din ce stiu eu, purificatoarele de apa doar filtreaza micile particule existente in lichid sub forma de suspensii, microorganisme si sedimente. Compusii chimici necesita un tratament complex, costisitor, cel mai utilizat fiind cel care aduna aceste substante in functie de incarcatura lor electrica, asa cum se gasesc in apa, sub forma de ioni pozitivi sau negativi (corespunzator se vor aduna la anozii sau catozii instalatiei respective). Filtrele casnice folosesc o combinatie a carbonului, dar in cazul elementelor chimice, bietul carbune nu are nici un efect…
Depinde de purificatoare. Eu am unul acasa de la Amway si scrie in cartea lui ca elimina multe componente nocive din apa, numai ca in afar de filtrul de carbon are si o lampa cu ultraviolete care omoara microorganismele din apa.
Bineinteles, este o solutie casnica, deci nu poti folosi acest filtru pentru o apa nefiltrata in prealabil. Apa trebuie sa fie deja filtrata (macar cat de cat) de o statie industriala.
Nu am zis ca sunt bune la ceva. Am zis doar ca am vazut o masina in oras 🙂 Si am mai vazut si pe aici comentarii de la persoane care au cumparat.