Ionaşcu se leapădă de apă: Urban e de vină pentru calitate!

10

Primarul Gabi Ionaşcu sare la gâtul prefectului Mădălin Teculescu după ce acesta i-a cerut să convoace comitetul local pentru situaţii de urgenţă după ce s-a constatat că apa de la creşe, grădiniţe şi şcoli nu este potabilă şi pune în pericol sănătatea copiilor.

Inconştienţa celui care a primit mandatul locuitorilor Sloboziei pe perioada 2008 – 2012 este maximă de mai bine de două săptămâni. În ciuda evidenţei buletinelor de analiză care demonstrează, negru pe alb, că apa care ajunge la unităţile şcolare nu întruneşte condiţiile de potabilitate, având mari depăşiri la concentraţia de fier, primarul Gabi Ionaşcu închide ochii şi acceptă ca hrana pentru copii să se prepare în cantine cu apă nepotabilă. Solicitarea venită dinspre Instituţia Prefectului ca pentru unităţile unde se prepară mâncare Primăria să asigure apă plată a fost ignorată de primar, Ionaşcu luându-l la mişto pe prefectul Mădălin Teculescu în clipa când acesta i-a cerut convocarea comitetului pentru situaţii de urgenţă.

Scrisorile lui Ionaşcu

Prefectul Mădălin Teculescu a trimis primarului Gabi Ionaşcu două adrese în data de 13 octombrie prin care îi solicită să convoace comitetul local pentru situaţii de urgenţă pentru asigurarea apei potabile la şcoli şi grădiniţe dar şi efectuarea de urgenţă a unor analize la capetele de reţea atât din municipiul Slobozia cât şi în localităţile limitrofe unde URBAN vinde apă. În aceeaşi zi, şeful oraşului şi-a deschis laptop-ul şi a comis urgent două adrese-răspuns în care are grijă să-l ia la trei păzeşte pe prefect, iritat, fireşte, că i se cere socoteală pentru calitatea apei livrată populaţiei. Mai întâi, absolut tembel, primarul îl acuză pe prefect că-l doare grija de calitatea apei, de parcă toţi consumatorii din Slobozia ar trebui să fie la fel de inconştienţi ca el şi să nu-i intereseze ce apă bagă în organism! Cităm din Ionaşcu: „Constat cu surprindere că pe dumneavoastră vă preocupă mai mult calitatea apei decât identificarea unor soluţii privind sprijinirea autorităţilor locale în ceea ce priveşte obţinerea unor resurse financiare pentru susţinerea unor proiecte de interes local.” Primarul nu se opreşte aici şi o comite în continuare, cu un aer ameninţător: „Calitatea apei din reţeaua de distribuţie este preocuparea instituţiilor specializate ale statului cu atribuţiuni în domeniu, nu a comitetului local pentru situaţii de urgenţă. Pe viitor vă recomandăm să respectaţi autonomia locală consfinţită prin Constituţia României şi să procedaţi în conformitate cu atribuţiunile dvs.”

Vina, în cârca URBAN!

După ce a cântat pe toate canalele media în campania electorală din vara anului 2008 că apa din puţurile de mare adâncime este mai bună decât cea de izvor, după ce a îndemnat populaţia să consume pe răspunderea sa penală apă cu depăşiri mari ale concentraţiei de fier şi cu plumb aproape de limita maximă admisă, Gabi Ionaşcu se leapădă acum de apa subterană. Mai întâi, la ultima conferinţă de presă a anunţat că URBAN Slobozia este responsabilă pentru calitatea apei, nu primarul care a comandat forarea puţurilor pentru 3 milioane de euro într-o locaţie de unde apa a fost extrasă nepotabilă. N-a trecut mult timp şi primarul se mai leapădă de apa jegoasă pe care ne-o vinde ca apă potabilă. „Vă atragem atenţia (n. red. Prefectului Mădălin Teculescu) că asigurarea apei de calitate se face de către operatorul de apă şi canalizare, URBAN SA, care are obligaţii prevăzute de lege. Operatorul a efectuat analize şi monitorizează permanent calitatea apei şi, în acest sens, a făcut recomandările necesare instituţiilor şcolare.”, spune primarul într-una dintre scrisorile adresate prefectului judeţului. Practic, ca să scape de urmările penale ale plângerii pentru care este cercetat de un an de zile dar şi pentru a se pune la adăpost de rigorile legii în cazul unor îmbolnăviri în masă ale consumatorilor de apă, Gabi Ionaşcu apelează la un gest disperat şi aruncă pisica moartă în cârca societăţii URBAN.

GABI IONAŞCU, iunie 2008

„Le-am promis locuitorilor mei în anul 2004 că-i voi scăpa de apa din Dunăre şi m-am ţinut de cuvânt, oamenii vor consuma de acum încolo numai apă de calitate, conformă cu standardele impuse de normele de sănătate.”

„Cu toate zvonurile proliferate de contracandidaţii mei legate de calitatea apei, zvonuri ce frizează legea penală, vă pot asigura că apa este una de o calitate ireproşabilă! Şi nu o spun eu, o spun buletinele de analiză efectuate de specialiştii de la sănătate publică!”

Directori – consilieri PDL, dezinteresaţi de calitatea apei

Doi dintre consilierii municipali conduc unităţi de învăţământ din Slobozia. Nina Zăinescu, directoarea grădiniţei „Junior”, şi Gabriel Ioniţă, directorul şcolii generale nr. 2, sunt aleşi locali din partea Partidului Democrat Liberal şi au avut ocazia, în şedinţa de marţi a Consiliului Local, să întrebe ce măsuri ia municipalitatea pentru asigurarea apei potabile în unităţile şcolare pe care le conduc. Ei bine, indiferenţa celor doi o concurează din plin pe cea a primarului Gabi Ionaşcu şi, de teama de a nu se pune rău cu cel care decide ce fonduri asigură bugetul local celor două instituţii şcolare, au tăcut complice, deşi au primit încă de acum două săptămâni adrese din partea URBAN prin care li se atrăgea atenţia că apa nu este potabilă la robinetele de unde beau copiii. Pentru conformitate, la grădiniţa „Junior” (unde se prepară şi hrană!) apa are o concentraţie de fier de 0,5 mg/l, iar la şcoala nr. 2 concentraţia este de 0,39 mg/l, faţă de maxim admis 0,2 mg/l!

Petronel Tudor

10 comentarii

 1. Incredibil tupeu.
  Care institutii specializate se ocupa de calitatea apei din ocest oras?
  Despre ce vorbeste primarul?
  Doreste respectarea autonomiei locale.
  Nu ar trebui sa -i aplice Slobozeni o corectie sa-o tina minte pana la adanci batraneti?
  Rusine domnule primar.

 2. Cum poate sa spuna asa ceva? Si mie mi-a raspuns, chiar pe acest site, incercand sa ma convinga de faptul ca apa e potabila.
  Ma intreb ce incredere sa mai avem in el? Sau, daca apa tot nu e buna din start, de la sursa (fapt dovedit) de ce mai toaca si alti bani pe refacerea sistemului de distribuire a apei in oras? Bucurestiul are conducte din 1910, inca in utilizare zilnica! La noi, dupa 30 ani trebuie inlocuite. Iar daca unele sunt vechi, de ce apa din Slobozia Noua sau Amara, unde exista conducte din polipropilena (scuze, daca gresesc, oricum sunt noi) este tot asa de “aratoasa” ca si cea din Slobozia?

  De-abia astept sa-l vad in instanta!

 3. Multi oameni nici nu isi dau seama cat de grava este problema pentru sanatatea noastra, chiar daca nu bem apa aceea! Am ajuns sa gatim cu apa plata din cauza acestui inconstient! Deh, in 2004 a batut-o la mustata pe Maria Petre cu ajutorul firmelor de taxi, in 2008 a castigat alegerile gratie acestei ape “potabile”! Ne meritam soarta! Cel putin cei care l-au votat! Votati-l in continuare dragi slobozeni, fie ca e pe bani, in natura sau din convingere!
  PS: daca va intrebati de ce apare zilnic cate un “izvor” pe strazile din Slobozia, ei bine, aflati ca este din cauza concentratiei mari de clor, care strica tevile, vechi de cand lumea, si mai ales neinlocuite la timp, desi “tovarasul” alocase bani pentru inlocuirea conductelor, bani pe care i-a fituit! Ce sa faci, si la primarie e criza!

  La puscarie, Ionascu la puscarie….

 4. > * Scrisoarea care am trimis-o lui domnul primar si raspunsul ce mi-a trimis:in luna august.Sint un simplu om din EU ** SCRISOARE DESCHISA*
  >
  > *Catre PRIMARUL orasului Slobozia (920023)*
  >
  > * *
  >
  > * *
  >
  > *Stimate domnule Primar, sunt un cetatean al Uniunii Europene, care s-a ratacit in oraselul SLOBOZIA, si ce am gasit aici nu se poate descrie in cuvinte, dar totusi o sa incerc. Stimate d-le Primar, o intrebare: Ce trimiteti prin conduca care in mod normal e pt. apa potabila? sa nu spuneti ca e apa potabila, ca nu va cred. Eu am observat ca prin conductele de apa potabila ale acestui oras curge un lichid galben, cu tenta murdara, uneori cu miros intepator de clor. D-le Primar, va rog sa ma scuzati, dar din discutiile facute cu cativa locuitori prin orasul dvs. am inteles ca sinteti singurul resposabil de apa care curge prin conducta. D-l Primar toata stima pt.locuitorii orasului dvs. ca nu ii intereseasa sanatatea lor si a copiilor lor(daca i-ar fi interesat, dvs.nu ati mai sta astezi pe tronul primarului) sa nu uitam ca ei vor fi viitorul oraselui Slobozia, de care va bateti joc in stil foarte mare. Ati uitat ceea ce ati jurat cind ati fost ales Primar al orasului dvs. NU VA INERESEAZA CE SE VA INTIMPLA DUPA MANDATUL Dvs. Sper in numle localnicilor ca aceasta problema a apei potabile sa se rezolve, si acest lucru sa nu fie prea tarziu pt sanatatea locuitorilor.*
  >
  > *Deoarece problema apei potabile inca nu a fost rezolvata, desi cativa locuitori au ridicat problema, ma gindesc, ca orasul acesta (Slobozia) e condus in sistem comunist, in sensul ca nimeni nu are curajul sa treaca peste decizia d-lui primar. Ma tot intreb cum a fost acceptata aceasta tara in UE, cand inca sunt puse pe primul loc interesele anumitor persoane, in detrimentul conditiilor elementare minime de sanatate ale localnicilor. Inchei cu speranta ca va veti obosi sa-mi raspundeti.*
  >
  > * *
  >
  > *Cu multa Stima si Respect*
  >
  > * Wilhelm Guenther Weidner*
  >
  > *Tel:+4915126936997*
  >
  > * *
  >
  > * *
  >
  > * 05.08.2009*
  >
  >
  *D-lui Wilhelm Guenther Weidner,

  Sesizez ca stiti mai bine ca noi limba romana si utilizati foarte bine punctuatiile. Acest fapt nu este specific, in general strainilor, fie ei si cetateni ai UE.
  Trebuie sa corectez unele afirmatii, poate nu stiti. Serviciile, ca si in tari ale UE se furnizeaza de catre operatori de servicii si nu primarii sau autoritatile publice. Autoritatile publice realizeaza proiecte de interes public care apoi, sunt produse/furnizate de operatori specializati. Asa este si in Germania, unde probabil locuiti (!). Ar fi trebuit sa stiti. Mai departe, operatorii de servicii sunt obligati sa furnizeze serviciile in paramertii autorizati de institutiile abilitate ale statului respectiv. Asa este si in Germania, si in orice tara a UE.
  Ma surprinde cat de preocupat (!) sunteti de soarta concetatenilor mei. Oare ne credeti atat de iresponsabili, asa cum sugerati?
  Credeti ca institutiile statului sunt inconstiente?
  Regret ca aveti asa o mare distorsiune a realitatii.
  Regret ca totusi traiti incontinuare cu sperietoarea comunismului.
  Romania a fost acceptata in UE, s-ar parea impotriva vointei dvs, si nu v-a intrebat nimeni daca doriti sau nu aderarea noastra.
  Cum va explicati aceasta?
  Nu ma obosesc sa va lamuresc mai mult cu ,,problema” expusa de dvs, ar fi de prisos. Va cunosc.
  Va multumesc pentru un singur lucru: ati reusit sa murdariti onoarea si buna intentie a unui om. Daca am incersa rolurile si as proceda la deschiderea unui cont de email in Honduras si v-as spune de acolo cat de ingrijorat sunt de activitatea dvs, ce ati spune.
  Nu ati dori sa ma sunati la vedere de pe telefonul inscris la adresa dvs? Ca la apelul meu nu raspunde nimeni.

  Gabi Ionascu, pe care-l cunoasteti bine!

  P.S. Nu-mi doresc continuarea dialogului. *

 5. Stimati locuitori a oraselului Slobozia,si voi aveti incredere in primarulul acestui oras??????? Doamne ,doamne sa va ajute ca nu se stie cu apa voastra unde veti mai ajunge.

 6. Fotografia este sugestiva, ca doar asta merita slobozenii pentru ca au avut incredere si la-au facut primul gospodar al urbei, sa-i priveasca cu aroganta si dispret.

 7. ne complacem toti slobozenii in aceasta situatie…fiindca este mai comod sa stai in fata PC-ului si TV-ului decat sa pichetezi Primaria…cu 60.000 de votanti revoltati la usa biroului domniei sale, ce s-ar face dl. primar ? ar intra in CO sau CM..ca este la moda si constitutional…pe vremuri slobozenii parca erau denumiti “vai de ei”…acum e VAI DE NOI !!! … ne meritam soarta…

 8. In 2008 se lauda cu imprumutul facut pe 10 sau 20 de ani de catre Primarie (fondurile nerambursabile de la UE sunt pentru prosti, evident), si ca lumea a fost impotriva. Acu a scos castanele din foc cu mainile Urban-ului, ca cica aia sunt vinovati? Cum ramane d-le primar cu sloganul: Beti apa ca-i buna, pe raspunderea mea penala? Ce ati facut dvs. aici se numeste genocid! Cine stie cate cancere vor face copiii si adultii din Slobozia din cauza acestei ape nenorocite!
  Noi suntem de vina, ca nu venim in fata primariei sa intram peste dvs. sa va cerem socoteala!

 9. Ar trebui sa iasa lumea in strada mai precis in fata primariei si sa protestam cu totii……….cineva a vrut sa stranga semnaturi pt al da jos pe ionascu…….dar nimeni nu a avut curajul sa semneze…..daca va iesi la alegerile prezidentiale aceiasi culoare politica ca si d-nul primar niciodata nu vom mai scapa de problema apei, pt ca acel dosar se va vara intr-un colt si nimeni nici macar la prefectura nu va mai avea cine sa lupte pt noi, nici macar acel prefect care se pare ca isi da interesul pt binele comunitatii……..suntem prea rosii si cand se va schimba cumva culoarea in judet atunci va veni probabil cineva sa ne ajute cu problema apei…..

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.