Sănătatea publică stă în concediu din luna iulie!

6

Solicitările făcute de URBAN Slobozia Institutului de Sănătate Publică pentru analizarea apei subterane sunt refuzate din luna iulie de instituţia plătită să aibă grijă de sănătatea populaţiei pe motiv că laborantele sunt în concediu de odihnă!

Tratarea cu indiferenţa vecină cu nesimţirea a unei probleme de sănătate publică de către o instituţie plătită de la bugetul statului demonstrează, dacă mai era nevoie, că în România totul este posibil. Problema calităţii apei captată din sursa subterană de la Slobozia, apă din care beau 80.000 de locuitori, nu este suficient de importantă pentru Institutul de Sănătate Publică (ISP) aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii. După cei care conduc instituţia supremă în România în ceea ce priveşte sănătatea publică, consumatorii din Slobozia şi celelalte localităţi unde se furnizează apa captată lângă combinatul Amonil se pot îmbolnăvi liniştiţi până după 15 septembrie, când, cine ştie, poate acceptă şi instituţia să analizele apa livrată ca potabilă.

Prima încercare, primul eşec

Pe 6 iulie, la doar o săptămână după ce s-a început livrarea către populaţie a apei din sursa subterană, URBAN Slobozia, societatea de distribuţie pe umerii căreia a căzut povara grea a calităţii apei, face o solicitare către Institutul de Sănătate Publică, forul naţional aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii. Pentru că rezultatele buletinelor de analiză ale laboratorului propriu al societăţii de distribuţie şi al laboratoarelor autorizate la care Primăria şi URBAN au apelat erau contradictorii, s-a ales calea cea mai corectă pentru a afla un răspuns pertinent la întrebarea: este bună de băut apa din sursa subterană sau este periculoasă pentru sănătatea publică?

Prin adresa 3971 din 6 iulie 2009, URBAN cerea efectuarea analizelor pentru o serie de elemente chimice din apă. ISP, prin semnătura directorului general doctor Mihai Marius Dan dă un răspuns năucitor: „În cadrul ISP Bucureşti se pot efectua următoarele determinări: arsen, mangan, mercur, seleniu, stibiu, cadmiu, plumb, crom total, cupru, nichel, hidrocarburi aromatice policiclice, pesticide totale, fier total, carbon organic total. Menţionăm că personalul implicat în efectuarea analizelor are în perioada 20 iulie 1 septembrie activitatea de laborator suspendată, datorită perioadei de concediu.” Altfel spus, sănătatea publică a consumatorilor trebuie să aştepte trei luni de zile, până catadicseşte ISP să lămurească prin buletine de analiză calitatea apei de Slobozia.

A doua încercare, al doilea eşec!

Realizând că nu se pot preleva, transmite şi analiza probe de apă în cele 10 zile dintre data răspunsului ISP şi data începerii concediilor de odihnă la laboratorul suprem din România, URBAN aşteaptă cu nerăbdare să treacă timpul şi în prima parte a lunii august mai face o încercare şi repetă solicitarea către ISP. De data aceasta răspunsul vine mai greu decât prima dată, în 14 zile, semn că şi la registratură era concediu, dar poartă aceeaşi semnătură: doctor Mihai Marius Dan. Plictisit, probabil, de insistenţele URBAN Slobozia, şeful ISP mâzgăleşte în grabă o unică frază de răspuns dar nu uită să prelungească din condei concediile de odihnă ale persoanelor angajate şi plătite generos de la bugetul sănătăţii la laboratorul instituţiei: „Ca urmare a adresei dvs. cu numărul 4987 din 10.08.2009, înregistrată la ISP Bucureşti cu nr. 6160 din 11.08.2009, prin care ne solicitaţi efectuarea analizelor de potabilitate în LNRSCA (n.red. Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Supravegherea Calităţii Apei), vă anunţăm că în această perioadă activitatea laboratorului este întreruptă şi vă rugăm să ne contactaţi după data de 15.09.2009.” Da, aţi citit bine, intrată în concediu pe perioada 20 iulie – 1 septembrie, sănătatea publică a avut nevoie de încă două săptămâni de repaus, până pe 15 septembrie! Asta, dacă nu cumva, la următoarea solicitare făcută de URBAN Slobozia, ISP Bucureşti nu va transmite că de fapt concediul de vară s-a unit cu cel al Sărbătorilor de Iarnă iar analiza apei ce este consumată de 80.000 de suflete se va face, poate, după 15 ianuarie 2010!

FĂRĂ COMENTARII – Primarul Gabi Ionaşcu nu vrea să comenteze refuzul ISP

Contactat telefonic de Informaţia, primarul Gabi Ionaşcu a precizat că nu are habar de conţinutul corespondenţei dintre URBAN Slobozia şi Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, analiza apei fiind, în opinia celui care a comandat lucrarea de forare a puţurilor de mare adâncime chiar lângă combinatul chimic Amonil, obligaţia distribuitorului de apă. „Tu crezi că eu îţi dau acum ţie subiecte să mă înjuri pe mine în ziar? Este treaba Institutului de Sănătate Publică dacă nu a vrut să facă analizele la apă. Nu este problema mea!”, a replicat nervos primarul municipiului Slobozia, omul graţie căruia acum apa de la robinete are o culoare cărămizie, miroase a rugină, are clor în cantităţi de 5 ori mai mari decât înainte şi, uneori, depăşeşte concentraţia maxim admisă la fier!

Petronel Tudor

6 comentarii

  1. Uimitor!

    Perioada de concediu asa lunga… nu stiu sa fi auzit vreodata, la angajatii statului. Aceste organisme, mai ales cele care au in sarcina sanatatea populatiei, nici nu cred ca pot proceda astfel, adica sa nu lase un serviciu de permanenta pentru perioade critice.
    Explicatia este pentru prosti: astfel se acopera vidul de informatii care sa perimta, tacit, distribuirea apei nepotabile in oras. Daca mai punem cap la cap si faptul ca sefii acestui DSP erau din PSD, ca si primarul Ionascu, totul pare sa fie logic. Sefii (care au demisionat la timp) se spala astfel pe maini, primarul se spala si el (nu are analize), Urbanul o face si el… si ghiciti cine sufera?

  2. Pt. petronel tudor

    Daca este asa cum spui, este o crasa incompetenta manageriala, prin care se permite tuturor membrilor unui compartiment sa intre in concediu, toti, in aceeasi perioada. Daca se intampla o epidemie? Directorul ridica din umeri spunand ca nu are ce face fiindca subordinatii sai sunt in concediu? Domnia sa nu stia ca daca sunt cerinte stringente, persoanele in cauza pot fi rechemate din concediu?
    In cazul de fata nu a fost o epidemie, pandemie sau altceva, dar si analiza apei pentru 80.000 de clocuitori era, cred eu, mult mai importanta decat (chiar si) o epidemie.

    Dar ce sa-i faci daca sunt angajati (sau numiti) incompetenti…!

  3. Cred ca este un tertip de a se exchiva cei de la IPS. Cererile de concedii nu au fost aprobate de conducerea acestei institutii, nu a existat o planificare a plecarii in concediu de odihna a personalului ?
    S-a schimbat legislatia pentru aceasta institutie ?
    Pai ce tine de sanatatea publica, nu mai sunt obiectve strategice?
    Si apoi la cate zile de concediu are dreptul un salariat al Laboratorului acestei institutii ?
    Juristii Urbanului se multumesc si va arata doar corespondenta ?
    Nu sunt oare si alte cai de atac ?
    Daca locuitorii Sloboziei ar da in judecata Urbanul numai pentru cheltuielile suplimentare cu detergentii folositi pt. intretinerea obiectelor sanitare si acesta este un lucru usor de demonstrat (fiecare din noi vedem acest lucru in fiecare zi ,in proriul spatiu de locuit si la servici) si suma ar fi destul de mare, dar cand vor incepe sa se defecteze centralele, masinile de spalat?
    Ca de reactia acestei ape asupra organismului uman este posibil sa se resimta in timp ” Boala lunga, moarte sigura”.
    Eu cred ca juristii acestei institutii nu se implica si nu isi fac meseria ,sau de ce nu
    nu au interes!

  4. VRAJEALA PE FATA. Nu are cum ca intr-o instutie publica sa intre toto departamentul in concediu. Exista planificari, exista persoane care intra in concediu pe rand, trebuie asigurata o permanenta. Raspunsul a fost dat la MISTO, ca cei de la urban sa taca din gura. Tovarul IONASCU le-a spus ce raspuns sa dea, ca doar e cu ei mana in mana, si ii este frica ca nu cumva sa nu isi piarda scaunul. Nu se vede ca nu se baga nici CIUPERCA, nici prefectul (ca am un lipsus), ca doar e PSDisti = PCRisti. Ie toti in aceeasi barca. Mai rumegati subiectul si va veti minuna.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.