Dermatita atopică este o afecțiune a pielii pe termen lung (cronică). Afecțiunea este foarte frecventă și se caracterizează prin faptul că provoacă mâncărimi ale pielii. Este mai frecventă la bebeluși și copii, dar poate apărea și la adulți. De obicei, se dezvoltă pentru prima dată între 3 și 6 luni. În acest articol îți spunem ce este important să cunoști despre dermatita atopică la copii.
Care sunt cauzele dermatitei atopice?
Cauza exactă a dermatitei atopice nu este cunoscută. Din ceea ce se cunoaște până acum, există unii factori asociați bolii, cum ar fi:
- genele: alergiile și eczemele se transmit în familie;
- sistemul imunitar: un sistem imunitar care nu este complet dezvoltat poate afecta capacitatea de protecție a pielii:
- factorii externi: vremea de iarnă, temperaturile uscate și calde și lipsa de hidratare a pielii.
Despre dermatita atopică află mai multe detalii aici.
Cine este expus riscului de dermatită atopică?
Un copil are o șansă mai mare de a avea dermatită atopică dacă:
- alți membri ai familiei au dermatită atopică;
- suferă de alergii.
Care sunt simptomele dermatitei atopice?
Simptomele dermatitei atopice pot apărea și dispărea. Orice zonă a corpului poate fi afectată. La bebeluși, simptomele afectează de obicei fața, gâtul, scalpul, coatele și genunchii. La copii, simptomele afectează de obicei pielea din interiorul coatelor, din spatele genunchilor, de pe părțile laterale ale gâtului, din jurul gurii și de pe încheieturi, glezne și mâini.
Simptomele pot să difere, de la copil la copil. Acestea pot include:
- piele uscată și solzoasă;
- mâncărime severă;
- înroșire și umflături;
- piele îngroșată;
- umflături mici, ridicate, care pot deveni cruste și pot pierde lichid dacă sunt zgâriate;
- umflături aspre pe față, pe partea superioară a brațelor și pe coapse;
- piele întunecată a pleoapelor sau în jurul ochilor;
- modificări ale pielii din jurul gurii, ochilor sau urechilor.
Cum se diagnostichează dermatita atopică?
Medicul va întreba despre simptomele și istoricul de sănătate al copilului. De asemenea, poate întreba dacă există cazuri de dermatită atopică, astm sau alergii nazale în familie. Medicul va examina copilul, căutând semne de dermatită atopică. Nu există un test specific pentru dermatita atopică. Testele nu sunt de obicei necesare, dar pot fi efectuate dacă se suspectează alergii. Testele pot include:
- teste de sânge: sângele copilului poate fi verificat pentru a determina nivelul de imunoglobulină E. Imunoglobulina este eliberată de sistemul imunitar al organismului. Acest nivel este ridicat la majoritatea copiilor cu alergii și cu dermatită atopică.
- teste cutanate: se pot face teste cutanate pentru a verifica dacă există alergii sau alte afecțiuni ale pielii.
Cum se tratează dermatita atopică?
Tratamentul pentru dermatita atopică depinde de simptomele, vârsta și starea generală de sănătate a copilului. Mai depinde și de cât de severă este afecțiunea. Nu există un tratament pentru dermatita atopică. Obiectivele tratamentului sunt reducerea mâncărimii și a inflamației, hidratarea pielii și prevenirea infecțiilor.
Tratamentul dermatitei atopice presupune:
- evitarea iritanților;
- băi regulate cu apă călduță;
- păstrarea unghiilor scurte și acoperirea zonelor cu eczemă prin îmbrăcăminte sau pansamente, pentru a ajuta la prevenirea scărpinării care poate provoca iritații și infecții ale pielii;
- utilizarea regimurilor de hidratare recomandate de medic.
Medicul poate prescrie, de asemenea, medicamente:
- cremă sau unguent cu corticosteroizi: crema sau unguentul se aplică pe piele. Aceasta are rolul de a ajuta la diminuarea mâncărimilor și a umflăturilor;
- medicament antibiotic: lichidul sau pastilele pot fi administrate pe cale orală pentru a trata infecția;
- antihistaminice: pot fi luate înainte de somn pentru a ajuta la diminuarea mâncărimii și la îmbunătățirea somnului. Se prezintă sub formă de lichid sau pastile și se administrează pe cale orală;
- fototerapie (terapie cu lumină).
Care sunt posibilele complicații ale dermatitei atopice?
Dermatita atopică poate provoca îngroșarea pielii, infecții bacteriene cutanate și alte inflamații ale pielii legate de alergii (dermatită alergică). De asemenea, poate provoca un somn deficitar din cauza mâncărimilor intense. În unele cazuri poate duce la depresie. Utilizarea excesivă a cremelor cu steroizi poate duce la subțierea pielii și a țesutului de sub piele.
Poate fi prevenită dermatita atopică?
Afecțiunea cutanată se transmite de la părinți la copii, așa că este posibil să nu fie posibilă prevenirea ei. Dar studiile au constatat că utilizarea zilnică a uleiului, a cremei sau a unguentului pe pielea bebelușilor cu risc poate împiedica apariția acesteia.