Cât de bine vezi de aproape sau la depărtare? Sănătatea ochilor tăi influențează într-un mod semnificativ calitatea vieții. Este important să monitorizezi acuitatea vizuală și, dacă este necesar, să aplici metode de îmbunătățire a acesteia. Află ce presupune procesul de testare a vederii și de ce este important.
Ce este acuitatea vizuală?
Acuitatea vizuală este o măsură a clarității vederii. Se referă la abilitatea ochiului de a distinge detaliile și contururile obiectelor și este un indicator esențial al sănătății oculare.
Înainte de a afla ce presupune procesul de determinare a acuității vizuale și de ce este important, iată principalii factori care pot influența vederea:
- oboseala oculară și utilizarea îndelungată a dispozitivelor digitale pot duce la slăbirea temporară a acuității vizuale;
- vicii de refracție (miopie, hipermetropie și astigmatism), care determină focalizarea greșită a imaginilor și vederea încețoșată de aproape, la depărtare sau la orice distanță;
- modificări de vedere asociate cu înaintarea în vârstă, cum ar fi prezbiopia – pierderea treptată a elasticității cristalinului;
- afecțiuni oculare sau de sănătate – cataracta, glaucomul, degenerescența maculară, diabetul și hipertensiunea arterială sunt doar câteva exemple de boli care pot afecta acuitatea vizuală.
De ce este importantă testarea vederii?
Controalele optometrice sau oftalmologice de rutină reprezintă o metodă importantă de prevenire a problemelor de vedere și de descoperire a afecțiunilor oculare în etapele incipiente, când acestea pot fi tratate sau corectate mai ușor.
În unele cazuri, modificările ușoare ale acuității vizuale pot fi asimptomatice sau trecute cu vederea și nu sunt descoperite decât la un control de specialitate. Tratarea sau corectarea problemelor oculare este esențială pentru desfășurarea activităților zilnice în mod eficient și în siguranță.
Semne și simptome ale scăderii acuității vizuale
Un prin semn pentru scăderea acuității vizuale este vederea încețoșată la depărtare sau de aproape: începi să ții cartea sau telefonul la o distanță mai mare față de ochi decât de obicei, nu mai recunoști obiectele sau persoanele aflate la câțiva metri de tine ș.a.m.d.
Ce presupune procesul de testare a vederii?
Examinarea vederii începe cu o discuție despre motivul programării, istoricul medical și semnele sau simptomele oculare observate de tine în ultima perioadă. Astfel, specialistul identifică anumite probleme sau factori de risc.
Determinarea acuității vizuale se realizează cu un optotip Snellen de tip planșă sau digital. Acesta este format din mai multe rânduri de litere de dimensiuni din ce în ce mai mici, pe care va trebui să le citești cu voce tare, până în momentul în care nu mai distingi contururile.
Îmbunătățirea acuității vizuale: ce opțiuni există?
Dacă te confrunți cu dificultăți de vedere, problema poate fi corectată cu ochelari sau cu lentile de contact: monofocale pentru miopie sau hipermetropie, progresive sau multifocale pentru prezbiopie și cilindrice sau torice pentru astigmatism.
În cazul în care acuitatea vizuală scade ca urmare a timpului îndelungat petrecut pe dispozitivele digitale, sunt recomandate: utilizarea ochelarilor pentru calculator, cu filtru împotriva luminii albastre, relaxarea privirii la fiecare 20 de minute și realizarea unor exerciții pentru ochi obosiți.
Determinarea acuității vizuale reprezintă un proces esențial în menținerea sănătății ochilor și a calității vieții. Testarea vederii poate duce la identificarea precoce a problemelor oculare și la prevenirea agravării acestora.