FarmConect Slobozia reunește peste 100 de standuri cu produse din cele mai variate, de la mașini și utilaje agricole, la fructe și legume, prezentate în principal de fermieri din sud estul țării.
Pentru vizitatorii obișnuiți, la mare trecere sunt obiectele de uz casnic sau ornamentale, realizate din materiale naturale, cum sunt lemnul și lâna.
Iulia Blagu, de 38 de ani, este din Urziceni și de puțin timp se ocupă cu aranjamente florale din plante uscate, stabilizate și criogenate. Durata de viață a unui astfel de buchet este între 3 și 5 ani: „Sunt plante pe care eu le culeg din câmp, inclusiv din cultura proprie, pe care eu le vopsesc, le tratez. Îmi place foarte mult să-mi ocup timpul cu ele, am atelierul chiar în cadrul fermei. Am avut așa, un feeling, că trebuie să mă reconectez cu energia feminină și am simțit nevoia să aduc partea asta de frumos, de feminin în viața mea. Avem grâu de mai multe culori, dixia, care este o plantă superbă, in, nigella, ovăz, mei uscat, achillea, gipsophilla, care este floarea miresei și care este adorată de toată lumea.”
Tot din materiale naturale, dar reciclate, sunt și jucăriile sculptate de soțul Georgianei Dunca, de 41 de ani, din Fundulea, care și-a abandonat profesia de medic stomatolog pentru un hobby care îi aduce bucurie: „A renunțat la freza de doctor pentru daltă și ciocan și alte instrumente rotative cu care prelucrează lemnul și nu dinții. Nu avem animale fantastice, avem căței, vulpi, arici, țestoasă, animale marine, delfini, elefanți. Avem și unicorni, nu putem fără unicorni, pentru că bfetițele, chiar și băiețeii sunt înebuniți după unicorni, mai multe rase de câini și… mai vin părinții cu ideile proprii. „
Un stand care atrage în mod natural vizitatorii, prin mireasma puternică, este cel cu produse din lavandă. Elena Manolache, din Scânteia, Ialomița, lucrează și prelucrează de 8 ani lavanda cultivată pe suprafața unui hectar: „E o afacere de familie, tot ce vedeți e făcut de noi, de la cultura de lavandă până la ulei, la distileria proprie. Nou, facem un parfum de lavandă, niște bombe de baie, balsam de buze, creme de mâini, de față.”
Alături, din considerente strategice, lucrează lână împâzlită, Cristina Ion, de 56 de ani, din județul Prahova: „Lâna o iau de la ciobani și trebuie un anumit tip de lână, merinos sau țigaie fină. Eu păstrez produsele ferite de molii după ce le lucrez, în pungi închise ermetic, mai folosesc lavandă pentru alungarea moliilor. Vara scoase la soare și aerisite, nu-s probleme.”
Târgul Agriculturii Românești de la Slobozia se va încheia duminică după amiază.