1.200 de fermieri au spus prezent şi anul acesta la Ziua Porumbului, organizată în Ialomiţa, la Orezu, de Nicolae Sitaru

0

_DSC2221

Participanţii au avut ocazia să afle rezultatele obţinute de producătorii de seminţe cu hibrizii de performanţă, în condiţiile unui an secetos, şi să consulte ofertele de utilaje ale firmelor de profil. Prezent la eveniment, Ministrul Agriculturii a trecut pe la toate cele 40 de standuri, unde a discutat punctual subiectele avansate de expozanţi şi a anunţat că despăgubirile pentru secetă se vor acorda în două tranşe.
”Trebuie să educăm fermierii să folosească densităţi mai mari şi sămânţă certificată, pentru că altfel nu vom depăşi producţia medie de 4 tone la hectar. Pe timp de secetă noi am obţinut 10,2 tone şi 10,8 tone la hectar, iar în condiţii normale am fi scos 14-15 tone de porumb la hectar”, a comunicat reprezentantul unei firme.
Asociaţiile mari au la acest moment eficienţa fermierilor francezi, dar seceta afectează în mod deosebit culturile din România, motiv pentru care agricultorii vor să aibă posibilitatea forării de puţuri pe terenurile lor pentru folosirea apei din subteran. Reglementările actuale permit forarea doar până la 40 de metri, iar la această adâncime resursa este insuficientă. Ministrului Daniel Constantin apreciază că viitorul în privinţa irigaţiilor sunt bazinele de retenţie, în care să se strângă apa, chiar şi din ploaie, şi apoi să i se dea drumul gravitaţional: ”Procesul de modernizare presupune costuri foarte mari, dar astfel de bazine au fost făcute şi în Italia, Spania, există şi în Israel.”
Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.