100 de concurenţi la „Perlea mic”. Trofeul celei de-a X-a ediţii a plecat la Constanţa

0

Peste 100 de elevi ai Liceelor de Arte din sudul țării s-au întrecut la Slobozia în cadrul celei de – a X a ediții a Concursului de Interpretare Muzicală Ionel Perlea. Manifestarea, cunoscută ca “Perlea Mic”, se desfășoară în avanpremiera Festivalului şi Concursului Național „Ionel Perlea”,  iar trofeul este foarte râvnit de către concurenți, viitori soliști și instrumentiști ai Filarmonicilor din România. 

Anul acesta, trofeul concursului a fost câştigat de Marius Aram Niţă din Constanţa, ocupantul locului I la secţiunea pian. La 14 ani, tânărul interpret visează să ajungă în sălile nobile de spectacol din Europa: „Cânt de la patru ani, când mama m-a învăţat să interpretez La mulţi ani. De atunci sunt cu pianul şi iubesc pianul. Prin clasa I am avut un moment în care mi s-a părut foarte greu, totul, şi m-am gândit să mă las, dar l-am depăşit. Am mai fost şi anul trecut la festival şi am luat locul II. Sunt foarte fericit că am luat trofeul şi mă simt minunat!”

Cu bucurie au cântat la pian şi au obţinut câte un premiu Sabina şi Alina, eleve ale Liceului de Arte din Slobozia: „Mi-au ieşit foarte bine piesele şi îmi place să-i ascult şi pe ceilalţi. Eu m-am distrat când am cântat, mi-a plăcut senzaţia, am cântat cu poftă, cu foc.”

Locul I la vioară şi premiul special al concursului de interpretare instrumentală pentru elevi, Ionel Perlea, au mers către Ionuţ Alexandru Anghel din Buzău: „Pentru mine muzica este ca o mare care mă conduce spre succes. Vreau să ajung pe marile scene. Prima dată am vrut să fac pian, dar părinţii m-au îndrumat spre vioară şi nu-mi pare deloc rău.”              

Juriul a fost prezidat de Lector Universitar dr. Călin Dragoş, din Bucureşti: „Realizăm aceste competiţii tocmai pentru a-i forma şi încuraja spre a deveni interpreţi profesionişti şi muzicieni adevăraţi. Această vocaţie, aşa cum spunea George Enescu, reprezintă 1% talent şi 99% muncă. Ori dacă această muncă nu este dusă mai departe cu seriozitate şi mult devotament este foarte dificil să ajungi să faci o carieră. Felicit organizatorii de la Slobozia şi sper să-i avem studenţi la facultăţile de muzică pe cât mai mulţi dintre concurenţi.”

Concursul botezat de gazde „Perlea mic” va fi urmat peste două săptămâni la Slobozia de Festivalul şi Concursul Naţional Ionel Perlea, care pe lângă secţiunea de interpretare lied va avea de anul acesta şi o secţiune nouă, de dirijat.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.