13 Septembrie – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA

0

În luna iunie a anului 1848 unda de şoc revoluţionară din Franţa s-a propagat rapid în Ţara Românească. După trei luni de conflicte, la 13 septembrie 1848 a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Ţării Româneşti şi un corp de armată otoman.
Astfel, Compania de Pompieri Bucureşti sub comanda Căpitanului Pavel Zăgănescu s-a angajat în luptă cu otomanii, care, de douăzeci de ori mai numeroşi, au pătruns în oraş prin bariera Dealul Spirii. În cursul luptei inegale, dar eroice, ostaşii formaţiunii de pompieri români, au asaltat artileria duşmană. Au căzut în această eroică bătălie mai mult de jumătate din efectivul companiei de pompieri.
Recunoaşterea faptului că 13 septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara.
Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind Ziua Pompierilor din România însă, a fost oficializată prin legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G.R. nr. 1490/2004 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Recunoştinţa pompierilor din judeţul Ialomița pentru faptele înaintaşilor se exprimă în primul rând prin îndeplinirea întocmai a îndatoririlor de serviciu, cu profesionalism şi pasiune, sub sintagma „Curaj şi devotament”, dar şi prin manifestări publice cu caracter omagial, care se desfăşoară în fiecare an, atât premergător, cât şi după data de 13 septembrie, în localităţile din judeţ unde sunt subunităţi ale inspectoratului pentru situaţii de urgenţă.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.