Roma Education Fund împreună cu Liceul de Arte “ Ionel Perlea” Slobozia – Scoala Gimnaziala Bora a organizat vineri 15 mai o întâlnire pe Zoom dedicata zilei de 16 Mai – Ziua Rezistenței Romilor in lagarele naziste.
A fost adus in atentia elevilor romi si neromi si profesorilor, un moment istoric important pentru minoritatea natională a romilor, făcand cunoscute faptele eroice ale romilor din lagărul Auschwitz-Birkenau. În data de 16 mai 1944, forțele SS ale Germaniei naziste au inițiat exterminarea romilor în vederea lichidării lagărului, dar au întâmpinat opoziția îndarjită a acestora, deși erau înarmați cu simple unelte (bâte, lopeți, pietre) sau chiar cu mâinile goale. Romii au rezistat, au luptat și au învins forțele speciale naziste dotate cu arme de foc și echipament militar. Datorita eroismului Romilor planul de lichidare a lagărului nu a mai avut loc in luna mai, ci trei luni mai tarziu , pe 2 august. Atunci au fost trimiși în camerele de gazare aproximativ 3000 de romi într-o singură noapte. Romii au câștigat două luni și jumătate de viaţă, dar, mai mult decât orice, și-au recâștigat demnitatea etnică și umană.
Activitatea desfasurata a fost interactiva iar elevii au putut adresa intrebari pentru a putea afla mai multe detalii despre acest eveniment. A fost o experienta din care toti participantii au avut ce invata dar mai ales au constientizat importanta cunoasterii trecutului istoric.
“Cunoașterea trecutului și, implicit, a acestui eveniment tragic din istoria Europei trebuie să devină parte integrantă din procesul de reconstrucție identitară în cazul multora dintre tinerii romi de astăzi, ne ajută sa înțelegem mai bine prezentul și să îmbunătățim relațiile interetnice” – Maria Luiza Medeleanu, expert educațional REF Romania.
“ Nu alegem cum ne nastem” si studiul istoriei romilor la Scoala Gimnaziala Bora, in cadrul unei discipline optionale ar ajuta elevii sa-si asume identitatea” – Florica Alecu, invatator–coordonator scoala gimnaziala Bora
“Seminarul video de astazi, se inscrie intr-o serie larga de activitati comune cu elevi romi si neromi, desfasurate in scopul cunoasterii reciproce si invingerii prejudecatilor care stau la baza lipsei de comunicare, in spiritul interculturalitatii si incluziunii, derulate de Scoala Gimnaziala Bora in parteneriat cu Roma Education Fund” – Mirela Roibu, profesor.
O contributie interesanta a fost adusa si de echipa Erasmus+ de la Liceul de Arte care a fost in mobilitate in Polonia si care a vizitat lagarele naziste. Andrei Turcea, Andradda Vlad si Nicoleta Militaru au povestit despre ceea ce au aflat in timpul acestei vizite, au prezentat fotografii din timpul vizitei si au oferit raspunsuri la intrebarile adresate.
“Nimic nu te pregateste cu adevarat pentru aceasta vizita. Crezi ca stii despre ce a fost vorba dar o data ce ajungi acolo, iti dai seama ca stii doar teoria…si mult timp dupa ramai profund marcat. Iti este greu sa gasesti vorbele cu care sa exprimi starea pe care ai trait-o cand ai vazut dovezile si ai auzit povestile oamenilor de acolo”, ne-a spus dna Militaru. “Este emotie permanenta si realizezi ca traiesti un moment de istorie”, a completat Andradda Vlad. “Am fost acolo si am constientizat cruzimea lucrurilor care s-au intamplat… este greu sa verbalizezi ce traiesti cand te afli fata in fata cu istoria”, a adaugat Andrei Turcea.
Prin astfel de activitati ne intoarcem putin in timp, realizam ca trecutul este cel care nu trebuie uitat, ne dam seama ca ceea ce se intampla in societatea moderna nu egaleaza ce s-a intamplat atunci. Si astfel, ne propunem sa mai desfasuram astfel de activitati prin care ii facem pe elevi sa inteleaga importanta unor astfel de momente istorice si de a merge pe acelasi fir propus de George Santayana: “Cei ce nu-și aduc aminte trecutul, sunt condamnați să-l repete.”