1995 – generaţia de aur a Ambulanţei Ialomiţa!

0

20160728_090645

Serviciul de Ambulanţă Ialomiţa a marcat azi 110 ani de la înfiinţarea instituţiei medicale de prim ajutor de urgenţă. La nivel judeţean, organizarea Ambulanţei în structura actuală a fost perfectată la 1 august 1995, prin desprinderea de Spitalul Judeţean şi înfiinţarea unei instituţii cu personalitate juridică, în subordinea Direcţei de Sănătate Publică şi a Ministerului Sănătăţii.
Momentul 1995 a fost evocat de managerul Ambulanţei Ialomiţa, medicul Liliana Magdalena Ghiţă, care a precizat că, acum 21 de ani, Salvarea s-a reformat într-un serviciu nou care a pornit la drum cu 149 de angajaţi, coordonaţi de medicul Doina Solomon. Din structura de personal făceau parte cinci medici, cinzeci şi doi de asistenţi medicali şi moaşe, şaptezeci şi patru de şoferi, cinci telefonişti şi doisprezece funcţionari TESA, în substaţiile de la Fierbinţi, Urziceni, Slobozia, Ţăndărei şi Feteşti. „Media de vârstă a colectivului de atunci era de 38 de ani. Ambulanţa a fost primul loc de muncă pentru cinzeci de tineri care aveau 20 de ani şi sunt în continuare alături de noi. Între timp, cinzeci şi cinci de salariaţi s-au pensionat, iar 27 au decedat şi ne plecăm privirea în amintirea lor. Sunt şi colegi care au plecat să lucreze la alte spitale din ţară sau în străinătate, dar care azi sunt cu sufletul alături de noi şi ne transmit că nu vor uita niciodată că s-au format la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.”
Din punct de vedere al dotării, Parcul Judeţean de Salvare avea în 1995 optsprezece autosanitare: două TV-uri şi şaisprezece Dacii Break, maşini prevăzute doar cu targă şi tub de oxigen. „Ele, autosanitarele vechi, cu dotarea precară de atunci, sunt martorele mute a multor minuni, căci ce poate fi mai impresionant decât emoţia celui care salvează din braţele morţii un suflet de om, doar în baza cunoştinţelor pe care le deţine, cu mâinile goale!?”, a conchis medicul Liliana Ghiţă mesajul către cei pe care îi consideră generaţia de aur a Ambulanţei Ialomiţa.
961, înlocuit cu 112 şi fişe de solicitare complexe
Acum, Ambulanţa Ialomiţa are 164 de angajaţi, dintre care cinci medici, şaizeci şi şase de asistente, şaizeci şi şase de ambulanţieri, opt operatori şi nouăsprezece personal TESA, iar în parcul de maşini sunt treizeci şi cinci de ambulanţe de tip A,B şi C. „ În 2015 am avut 3.363 de urgenţe de cod roşu, peste 23.000 de urgenţe de cod galben, 2.700 urgenţe de cod verde plus alte urgenţe. Solicitările se menţin la acelaşi nivel şi anul acesta, iar cel mai important pentru noi este acum timpul de reacţie, care în mediul urban este de 5 minute şi 40 de secunde şi în rural de 19 minute şi 20 de secunde” a precizat medicul Tigeliu Păun.
Toţi invitaţii din generaţia de aur a Ambulanţei Ialomiţa au primit diplome de excelenţă şi plachete aniversare.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.