20 de localităţi în Ialomiţa, cu pestă porcină africană

0

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat în Ialomiţa în 89 de focare înregistrate în localităţile : Giurgeni, Luciu, Gura Ialomiţei, Mihail Kogălniceanu, Vlădeni, Progresu, Făcăeni, Borduşani, Cegani, Maltezi, Stelnica, Feteşti, Movila, Platoneşti, Lăcusteni, Ţăndărei, Săveni, Sudiţi, Ograda şi Bucu.
În 16 dintre aceste localităţi au fost ucişi preventiv toţi porcii din gospodăriile populaţiei, în două se acţionează pentru eliminarea tuturor animalelor vectori de receptare a virusului, iar la Bucu şi Sudiţi, unde se înregistrează câte un singur caz, se încearcă limitarea bolii.
Reprezentanţii comitetului Local de Combatere a Bolilor precizează că principalul factor de transmitere a virusului este omul. Ultimul exemplu în acest sens este cazul de la Bucu, unde o localnică a cumpărat, mai ieftin, doi purcei din Giurgeni, aparent sănătoşi, dar care ulterior au murit.
Autorităţile încearcă să limiteze extinderea virusului prin filtrele dezinfectante instalate la intrările în toate gospodăriile în care se cresc porci, iar până acum sunt optimişti pentru că au trecut 10 zile de la apariţia focarului fără a se mai înregistra vreun caz nou la Bucu.
La acest moment, singurele filtre active de dezinfecţie sunt spre localităţile în care încă nu a apărut boala, cum ar fi Mărculeşti şi Gheorghe Lazăr, dinspre cele în care există cazuri confirmate.
Pentru a fi siguri că vor avea carne de porc de Crăciun, cei mai mulţi dintre ialomiţenii din Ograda şi-au sacrificat porcii înainte de confiscarea acestora, încă de când virusul ajunsese la Ţăndărei.
Deasemenea, localnicii din Gheorghe Lazăr au tăiat aproape toți porcii din comună și au cruțat doar scroafele gestante sau cu purcei.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.