21 aprilie, risc de îngheţ în Ialomiţa!

1

  În Ialomiţa, noaptea de vineri spre sâmbătă este critică din punct de vedere meteorologic pentru pomii fructiferi şi viţa de vie cultivate în judeţ.

Conform prognozei este posibil să cadă bruma, ceea ce ar periclita producţia de fructe de anul acesta şi chiar pe cea de rapiţă. „Conform atenţionării Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în Muntenia, este posibil ca în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă să avem temperaturi în jurul valorii de zero grade, chiar mai scăzute, conducând la formarea brumei, mai ales în cursul dimineţii”, a precizat meteorologul Attila Zaharia de la Staţia Slobozia.

Prognoza îi îngrijorează pe ialomiţeni, mai ales că îngheţul şi bruma ar putea afecta iremediabil livezile şi plantaţiile de vie, după cum spune cu amărăciune Gheorghe Bălbuceanu din Munteni Buzău: „Dacă dă îngheţul şi amorţeşte pământul la zero grade, pârleşte via, cel puţin unde a dat mugurul, căpuşa cade. Nu contează prea mult dacă a fost tăiată sau nu via, că ea a plecat oricum în vegetaţie.”

Tot din cauza brumei şi a îngheţului, în ultimii anii, ialomiţenii nu au mai avut producţiei proprie de caise, iar până acum sperau că zarzării au scăpat de stihiile naturii.  Ion Ţaporea din Gheorghe Doja spune că au legat de-o frumuseţe, dar nu se ştie dacă vor trece de episodul de îngheţ din 21 aprilie: „Sunt chiar încărcaţi, plini, plini de caise mici, cât bobul de fasole sunt. Ceilalţi pomi sunt plini de flori, dar următoarele nopţi să vedem cum vor fi, că s-ar putea să nu mai rămână nimic.”

Agrometeorologul Attila Zaharia justifică îngrijorarea ialomiţenilor: „Ca efect secundar al acestui fenomen poate fi afectată livada de caişi, dar şi ceilalţi pomi care sunt în floare. Nu sunt excluse nici zonele viticole şi mai pot fi afectaţi mugurii florali de la rapiţă de pe tulpina principală.”

Temperaturile medii diurne şi nocturne sunt cu 10 grade mai mici    decât normalul acestei perioade, iar un episod de iarnă veritabilă în aprilie s-a mai înregistrat în Ialomiţa în anii 80.

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.