3 criterii de alegere a insecticidelor potrivite pentru culturile tale

0

Insectele constituie cea mai importantă categorie de dăunători din culturile agricole, având cea mai numeroasă reprezentare și producând cele mai mari pagube.

Din acest motiv, una dintre preocupările de bază ale fermierilor este prevenirea și combaterea atacurilor insectelor în culturi. Principala armă pe care o au la dispoziție împotriva acestor adversari redutabili o constituie insecticidele.

Este vorba de substanțe încadrate în categoria produselor de protecție a plantelor, care au rolul de a ține insectele departe de suprafețele cultivate și de a le elimina, atunci când acestea își fac apariția.

Pentru că există o mare varietate de insecticide, în articolul de față ne-am propus să-ți arătăm criteriile pentru alegerea produsului potrivit.

 Tipul dăunătorilor

Acest criteriu este în strânsă legătură cu tipul culturilor pe care vrei să le protejezi, pentru că fiecare categorie de plante are dăunătorii săi specifici. De aceea, este important să știi care sunt insectele ce vizează culturile tale, care este modul lor de acțiune și care sunt primele semne ale atacurilor.

În cazul tratamentelor preventive, trebuie să folosești produse eficiente împotriva tuturor categoriilor de insecte specifice culturilor tale.

Dacă dăunătorii și-au făcut deja apariția, este important să depistezi cât mai din timp prezența lor, pentru a putea limita pagubele.

În gama de insecticide de la Agricover vei găsi produse eficiente împotriva tuturor tipurilor de dăunători, atât în ceea ce privește combaterea acestora, cât și prevenirea atacurilor.

 Modul de acțiune a produsului

În funcție de acest criteriu există două categorii de insecticide, iar sfatul nostru este să le folosești pe amândouă în egală măsură.

Insecticidele de contact acționează doar pe suprafața plantelor, distrugând insectele și larvele acestora sau ținându-le la distanță. Efectul lor nu este însă unul de lungă durată, așa că este nevoie de mai multe stropiri pe parcursul unui sezon agricol.

Mai există și insecticide sistemice, care pătrund în țesuturile vegetale și protejează plantele din interior. Au efect mai îndelungat și de aceea pot părea mai eficiente, la prima vedere.

Însă, folosirea constantă a unui singur tip de insecticid duce la creșterea gradului de rezistență a dăunătorilor la substanța respectivă. Astfel, deși calitățile insecticidului rămân neschimbate, acesta va deveni tot mai puțin eficient, pentru că insectele reușesc să se adapteze.

Același lucru este valabil și în cazul insecticidelor de contact, așa că cea mai bună variantă este să folosești alternativ substanțe din ambele categorii.

 Rezistența la condiții meteo nefavorabile

Condițiile meteo pot acționa în sprijinul sau în defavoarea fermierilor, pentru că influențează în mod direct ritmul de înmulțire a insectelor. Spre exemplu, așa se explică faptul că într-un sezon ploios numărul insectelor este mai mare, iar atacurile în culturi mai violente.

Umiditatea este un mediu favorabil pentru înmulțirea insectelor iar uneori este de ajuns doar o ploaie mai serioasă pentru a declanșa un atac al dăunătorilor. Tratamentele cu insecticide trebuie administrate încă de la primele semne ale atacurilor, însă de multe ori se întâmplă ca vremea să nu fie foarte favorabilă.

Ploaia poate spăla în câteva minute soluțiile stropite pe plante, iar atunci toată munca este în zadar. Totodată, în perioadele caniculare, aceste soluții se pot usca rapid înainte să fie absorbite în țesuturile plantelor.

Pentru a evita astfel de situații, trebuie să alegi insecticide rezistente la condițiile meteo nefavorabile. Ne referim la cele care se „lipesc” mai bine de plante pentru a nu fi spălate de ploaie, precum și la insecticidele cu grad de absorbție sporit, ideale pentru perioadele cu temperaturi ridicate.

 Nu în ultimul rând, trebuie să ai în vedere că este vorba de substanțe cu un anumit grade de toxicitate, care trebuie să afecteze strict insectele dăunătoare. Evită să folosești insecticide cu un grad de toxicitate foarte ridicat, care pot afecta în egală măsură albinele și celelalte insecte care contribuie la polenizare.      

    

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.