Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre situația referitoare la pesta porcină africană în județul Ialomița.
Astfel la data de 11.07.2023, pe raza județului Ialomița evoluează un număr de 32 focare în exploatații nonprofesionale în localitatea Făcăeni, 4 focare în exploatații nonprofesionale în localitatea Vlădeni, 3 focare în exploatații nonprofesionale în localitatea Progresu și un focar în exploatații nonprofesionale în localitatea Mihail Kogălniceanu. La confirmarea primului focar D.S.V.S.A. Ialomița a întocmit, pentru fiecare localitate, un program de măsuri în conformitate cu reg.CE 429/2018, 687/2020 și 689/2020, care a fost aprobat de C.L.C.B. Ialomița. Programele de măsuri aprobate au fost transmise la Unitățile Locale de Sprijin (primării), la medicii veterinari concesionari, la fermele de suine, la reprezentanții fondurilor de vânătoare și la membrii C.L.C.B. Ialomița.
Cauzele principale de apariție a focarelor P.P.A sunt: nerespectarea regulior minime de biosecuritate de către proprietarii de suine, achiziționarea de porcine de la persoane necunoscute, neanunțarea cazurilor de îmbolnăvire la suine sau anunțarea tardivă a acestora, sacrificarea de porcine bolnave fără anunțarea medicului veterinar și efectuarea de monte naturale cu vieri neautorizați sau artificiale cu personal neautorizat sanitar veterinar.
D.S.V.S.A. Ialomița depune eforturi pentru prevenirea reapariției bolii pe teritoriul județului, principalele măsuri întreprinse fiind următoarele:
– distribuirea și afișarea, în toate localitățile județului, de materiale informative ce conțin principalele măsuri ce trebuie respectate de crescători pentru prevenirea apariției bolii;
– aplicarea imediată, încă din faza de suspicionare a bolii, a măsurilor prevăzute de legislația în vigoare (punerea exploatațiilor sub supraveghere oficială, eutanasierea animalelor afectate de boală, ecarisarea acestora conform prevederilor legale, dezinfecția exploatațiilor afectate);
– verificare perioadică a exploatațiilor nonprofesionale considerate cu risc major în apariția bolii.
În ciuda tuturor eforturilor depuse se constată că reapariția bolii pe teritoriul județului și ulterior extinderea focarelor de boală are ca principală cauză nerespectarea de către crescătorii din gospodăriile populației, a regulilor minime de biosecuritate și a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerțul cu porcine.
Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc.
COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE AL D.S.V.S.A. IALOMIȚA