Municipiul Slobozia are două adăposturi pentru oamenii străzii, iar în această perioadă în centre se află cazate 40 de persoane, după cum precizează directorul serviciului de asistenţă socială, Luminiţa Munteanu: „În centrul de la Bora avem acum 27 de persoane, pentru că una a fost transportată la spital cu degerături, iar în zona Cantinei Sociale mai sunt cazate încă 13 persoane fără adăpost. Locuri mai avem şi facem mereu verificări în adăposturi pentru a se păstra ordinea, liniştea, chiar şi igiena personală.”
În zilele geroase, persoanele fără adăpost primesc ceai, mâncare caldă şi suplimente alimentare. Printre asistaţi, în centrul de la Bora se află de o lună şi Geana Anton, de 60 de ani, împreună cu fiul ei care are probleme de sănătate: „Dacă nu eram aici, poate eram morţi. Dumnezeu ştie. Nu am cuvinte. La adăpost e cald, e apă caldă, numai eu să pot să mă menţin, că băiatul e aşa cum este şi când aude zgomot se sperie, sare din somn şi sparge. Am trecut prin multe. Am locuit la S3, am 20 de ani pe cartea de muncă la mătură, pe stradă, şi la complex la Gh. Doja. Am vândut apartamentul, ne-am mutat la Griviţa, dar nu am făcut cartea funciară şi s-au adunat datorii, apoi proprietarii mi-au luat casa şi mi-au dat doar o parte din bani înapoi, pe bună dreptate, că dacă eu nu am trecut-o pe numele meu şi am rămas datoare la Primărie…Mă bate Dumnezeu să spun altceva. Am plecat pe urmă la Traianu şi mi-am făcut o aplecătoare la frate-miu în curte, unde nu am putut trăi şi am plecat, am stat cu chirie şi am ajuns pe stradă, vai de capu’ nostru.”
Mulţumit că are un acoperiş deasupra capului este şi Nelu, de 41 de ani. Contrar percepţiei generale că persoanele asistate nu vor să muncească, bărbatul repetă la fiecare frază că vrea un loc de muncă: „ E bine aici, ce să zic, mai greu e cu munca, că nu găsim de muncă, un serviciu, alergăm toată ziua să găsim să facem ceva. Ne trebuie şi nouă bani ca să avem cu ce trăi. De fel sunt din judeţul Buzău, dar am venit în Slobozia când eram mic, cu familia. Am fost căsătorit, m-am despărţit şi de un an locuiesc în adăpost. Cel mai bine ar fi dacă aş găsi şi ceva de muncă.”
În această perioadă, Poliţia Locală din Slobozia patrulează permanent prin oraş pentru a depista oamenii străzii şi a-i îndruma în centrele de îngrijire, precizează Valentin Nedelcu: „Noi insistăm să-i aducem la adăpost. Bărbatul care este acum internată în spital, cu degerături, stătea în fostul hotel de la Privighetoare şi a refuzat să plece de acolo. O zi mai târziu ne-a sunat un cetăţean să ne semnaleze că era căzut în zăpadă, în parcul de pe Sadoveanu, de unde l-am luat.”
Persoanele găzduite în adăposturile sociale trebuie să respecte regulamentele de ordine interioară, în caz contrar riscând să fie evacuate.