500 de copii în risc de abandon şcolar identificaţi în Ialomiţa

1

dsc03175

500 de copii cu risc de abandon şcolar sunt monitorizaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială printr-un proiect cu finanţare europeană. Programul cuprinde activităţi de pregătire a temelor şi de petrecere a timpului liber, iar pe lângă beneficiarii direcţi implică numeroşi voluntari şi promotori care au contribuit cu rechizite, dulciuri şi alte sponsorizări, ca plus de atracţie şi interes pentru cei 500 de copii aflaţi în risc de abandon şcolar. „Din păcate foarte mulţi părinţi spun că nu e treaba lor pentru că-i duc la şcoală. Dar şcoala singură nu poate să facă nimic. Educaţia e o problemă care trebuie să fie în atenţia întregii societăţi, nu numai a şcolii” a spus directorul Paul Marcu.

Principalele activităţi desfăşurate au fost de petrecere a timpului liber prin întreceri sportive şi artistice, pregătirea temelor în echipă, excursii în judeţ, la munte şi la mare, la muzee şi grădina zoologică. Demersul s-a concretizat şi într-o reţea judeţeană pentru integrarea şcolară şi socială a copiilor vulnerabili din 35 de comunităţi, a precizat coordonatorul proiectului Raluca Romaniuc: „Majoritatea dintre ei sunt din familii sărace. Alte cauze mai sunt prezenţa unor dizabilităţi, părinţi plecaţi în afară şi copii rămaşi în grija unor persoane care nu se ocupă suficient de îngrijirea lor. Sunt mai mulţi factori care determină fenomenul acesta de abandon şcolar.”

Cei ai mulţi voluntari din proiect sunt cadre didactice. Mia Drăgoi povesteşte cu mare mulţumire cum a reuşit să readucă la şcoală o elevă de clasa a 7 a. „După mulţi, mulţi km parcurşi în anchetele sociale, pentru că efectele nu au venit din prima, am găsit o domnişoară care făcea şi centura. Îi spuneam că este frumoasă şi că dacă vrea să se machieze îi dau eu tot ce are nevoie, numai să vină la şcoală şi să termine 8 clase. Simţeam că vorbesc în van. Îi mai duceam din când în când câte o carte. Până într-o zi când m-am întâlnit cu ea în autobuz hotărâtă să-şi cumpere un ghiozdan şi să schimbe blugii rupţi ca să vină la şcoală. Periodic ne auzim şi simt că am salvat un copil şi pe lângă el mulţi alţii.”  

Activităţile prin reţeaua VIP: Voluntariat, Iniţiative şi Profesionalism vor continua timp de 5 ani. Din păcate, numărul real al copiilor care au abandonat şcoala nu se cunoaşte cu exactitate pentru că după trei ani cât există obligaţia de a fi prinşi în catalog, nimeni nu mai ţine evidenţa lor.

1 comentariu

 1. Aceasta intalnire arata mascarea “neimplicarii” DGAS-Ialomita in problemele reale, si parcurgand acest articol, mi-am adus aminte de o epigrama scrisa de Tudor Arghezi: “Decat grai de vorbe goale
  Si un ifos vehement,
  O farama de sfiala
  Si-un crampei si de talent”
  O zi frumoasa,
  Anca Eleonora

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.