9 mai, dată cu semnificaţii istorice multiple marcată la Muzeul Judeţean Ialomiţa

0
Henryk Dembitzky (1830-1906). Luptele de la Griviţa. Maiorul Valter Mărăcineanu înalţă drapelul românesc pe reduta Griviţa (1877).

Pentru a marca împlinirea a 140 de ani de la proclamarea independenței României,  sfârșitul celui de-al II-lea război mondial, dar și pentru a aniversa Ziua Europei, Muzeul Județean Ialomița propune vizitatorilor și colaboratorilor săi un program cultural axat pe punerea în valoare a patrimoniului și pe susținerea acțiunilor educative în cadrul unităților școlare partenere.

Tradiţional, astăzi va avea loc, începând cu ora 12, „Olimpiada micilor istorici” – concurs de istorie la care vor participa elevii Colegiului Național ,,Mihai Viteazul” Slobozia, coordonați de profesor Emilia Vlad.

De asemenea, va avea loc prezentarea lucrării de artă  ÎNTOARCEREA realizată de pictorul Emil Ciocoiu în anul 1977, la împlinirea a 100 de ani de la proclamarea Independenței României.  Tabloul a fost ales exponatul lunii pentru a marca cei 140 de ani de la proclamarea Independenţei României.

Proclamația de independență față de Imperiul Otoman a fost rostită în Parlamentul României de către Mihail Kogălniceanu în data de 9 mai 1977, semnată a doua zi de către principele Carol I și promulgată ca lege.

Proclamarea și recunoașterea independenței de stat a României au putut fi înfăptuite ca urmare a participării României alături de Imperiul Rus, în războiul ruso-turc, între anii 1877-1878.

În timpul luptelor împotriva turcilor din Bulgaria – de la Plevna, Grivița, Rahova, Vidin și Smârdan – trupele românești și cele ruse, aflate sub conducerea principelui Carol I, au luptat cu dârzenie până la obținerea victoriei și încheierea armistițiului. În consecință, victoria românilor a condus la recunoașterea pe plan internațional a independenței de stat de către Marile Puteri pe data de 13 iulie 1878.

Acest moment istoric se regăsește adesea ca temă a creațiilor artistice românești. Pictorul și fotograful Emil Ciocoiu este unul dintre artiștii care au contribiut prin talentul lor la îmbogățirea patrimoniului cultural dedicat acestui moment de răscruce al istoriei naționale.

Născut la data de 13 septembrie 1948 , în localitatea Sașa, județul Gorj, Emil Ciocoiu studiază la Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu, definitivându-și studiile de artă în cadrul Academiei de Arte Nicolae Grigorescu din București.

Laureat al mai multor premii, printre care Musée 2000 (Luxembourg) și al bursei Theodor Aman (București), în anul 1976 devine membru al Uniunii Artiștilor Români. Din cauza regimului comunist, în anul 1980 se refugiază în Germania, unde va deveni  membru al Uniunii Artiștilor Germani.

În patrimoniul Muzeului Județean Ialomița se regăsesc nouă lucrări semnate de artist: Compoziție istorică, Case la Grindu, C. Brâncoveanu, Vechi și nou la Slobozia, Dorobanț, Toamna la Comana, Întoarcerea, Studiu și Portret.

Lucrarea Intoarcerea (ulei/pânză, 130/160 cm) a fost realizată în anul 1977, la împlinirea a 100 de ani de la începerea războiului de independență și proclamarea independenței de stat.

La implinirea a 140 de ani de la proclamarea independenței României și a 40 de ani de la realizarea lucrării, Muzeul Județean Ialomița vă oferă, în cadrul proiectului expozițional temporar Exponatul Lunii, posibilitatea de a vă bucura de această deosebită lucrare de artă.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.