9 Mai: Ziua Europei, Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, Ziua Independenţei de stat a României

0

20160509_112015

De Ziua Europei, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Ialomiţa s-au întâlnit cu elevi ai Liceului Tehnologic „Înălţarea Domnului” din Slobozia, cărora le-au vorbit despre simbolurile celor 28 de state membre ale Uniunii. Lecţia de cultură generală a fost completată cu impresiile liceenilor care au călătorit în Spania, Italia, Anglia şi Germania, ţări pe care le consideră cu adevărat civilizate, în comparaţie România. În cadrul manifestării s-au premiat câştigătorii concursului de poezie intitulat „Cu cireşe la urechi”, versuri publicate în revista şcolii şi recitate în faţa publicului de către protagonişti.
Poarta Brandenburg din Germania, morile de vânt din Olanda, harpa celtică din Irlanda, Manneken Pis din Belgia, Turnul Eiffel din Franţa, Acropole din Grecia, chihlimbarul pentru Letonia, statuia micii sirene din povestea lui Andersen pentru Danemarca, gulaşul unguresc, Provincia Transilvaniei cu Vlad Ţepeş pentru România, sunt doar câteva dintre simbolurile Uniunii Europene care întregesc spaţiul cultural al celor 28 de state membre. Bibliotecara Ecaterina Florea a fost ghid în acest periplu: „Pajiştile mănoase din Lituania sunt un mediu propice pentru creşterea vitelor. În această ţară baltică sunt produse masiv lactate, reprezentând cea mai mare parte a exporturilor”.
În lecţia de cultură generală şi-au făcut loc şi informaţiile istorice, completate de directoarea Bibliotecii Judeţene, Mihaela Racoviţeanu: ”La 9 mai sărbătorim trei evenimente notabile: Ziua Europei, Ziua Victoriei armatelor Alianţei asupra Germaniei, în 1945, la încheierea celui de-al doilea război mondial, şi Ziua Independenţei de stat a României, datată la 1877.”
Pentru liceenii de azi, cele mai atractive ţări din Uniunea Europeană sunt Anglia, Germania, Italia şi Spania. „Sunt cu mult mai civilizate decât România. Munceşti şi eşti plătit la un nivel mulţumitor, care îţi acoperă cheltuielile. Oamenii sunt altfel, iar legile se respectă. Noi suntem răi şi vedem totul după cum are fiecare interes, nu cum ar fi mai bine pentru România şi pentru noi, toţi. Degeaba avem atâtea lucruri minunate de vizitat dacă nu le întreţinem” au spus aproape la unison elevii participanţi la manifestarea dedicată zilei de 9 Mai.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.