A fost confirmat un focar de pestă porcină africană pe raza localității Gimbășani, într-o exploatație nonprofesională

0

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, cu privire la situația epidemiologică, existentă la momentul actual în județul Ialomița, în raport cu pesta porcină africană.
În data de 19.07.2019 pe raza localității Gimbășani a fost confirmat un focar de pestă porcină africană, într-o exploatație nonprofesională.
Precizăm că până la data actuală au fost stinse un număr de 132 focare de boală, declarate în exploatații nonprofesionale, focarul din Gimbășani fiind singurul focar activ.
În ceea ce privește apariția focarului și posibila origine a bolii menționăm că deși primele semne de boală au fost observate de proprietar în data de 14.07.2019, acesta nu a notificat medicul veterinar decât în data de 17.07.2019, data la care în exploatație a murit o porcină. Mai mult decât atât proprietarul a efectuat, cu persoane neautorizate, tratament medicamentos animalelor afectate.
Din ancheta epidemiologică se desprinde concluzia că sursa de boală o reprezintă circulația cu mijloace agricole în zone afectate de boală, fără a se efectua dezinfecția mijlocului agricol la ieșirea din tarla și aducerea de furaje din zone contaminate, utilizate ulterior în hrana animalelor.
Având în vedere încălcarea de către proprietar a prevederilor legale în ceea ce privește notificarea apariției semnelor de boală la animale, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 5000 lei, conform prevederilor H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, nemaiputând beneficia astfel de despăgubirile prevăzute de legislația în vigoare.
Având în vedere evoluția explozivă a bolii la nivel național, la data de 23.07.2019, înregistrându-se peste 400 focare active, reamintim principalele măsuri ce trebuiesc respectate de toți crescătorii de porcine:
 asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;
 este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;
 este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;
 este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;
 periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;
 se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;
 porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;
 este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;
 anunțarea imediată a pierderii crotaliilor sau a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor (D.S.V.S.A. Ialomița – telefon 0243/232069, medic veterinar oficial, medic veterinar de liberă practică);
 în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;
 este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;
 toți proprietarii au obligativitatea respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.
COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.