Proiectul Erasmus +, ACT FOR ENVIRONMENT a ajuns la ultimul capitol chiar aici, în Slobozia, la Liceul de Arte ”Ionel Perlea”. Parteneriatul strategic cu 1 Epal Trikalon, Grecia, Ies Hispanidad, Spania, Ekonomska I Turistika Skola Daruvar, Croația și Agrupamento Escolas Anselmo de Andrade, Portugalia a permis partenerilor să abordeze teme de mediu destul de dificle: reciclarea și poluarea cu plastic ( Grecia), societatea consumeristă ( Croația), poluarea apelor, mărilor și oceanelor ( Portugalia) și specii pe cale de dispariție ( Spania). Mobilitatea din România a abordat tematica surselor alternative de energie care folosesc lumina soarelui, vântul, mareele și căldura geotermală.
Astfel, elevii au făcut prezentări despre situația existenă în țările lor iar apoi au lucrat în echipe multinaționale pentru a afla mai multe despre tematica mobilității. Metoda 4 COLȚURI le-a facilitat colaborarea multinațională iar elevii au produs hărți mentale despre avantajele și dezavantajele energiei solare, despre importanța apelor, despre energía eoliană și bioenergie, dezvoltându-și vocabularul în limba engleză dar și abilitatea de a căuta informații. Provocările BE ACTIVE au fost propuse de echipa eTwinning a liceului și i-au provocat pe elevi să rezolve puzzle-uri despre temele proiectului, să conceapă liste de vocabular specific, să creeze rebusuri despre tema energiei și să participe la o provocare sportivă menintă să le reamintească importanța sportului pentru o viață sănătoasă și responsabilă.
Jocurile WordWall au fost o altă activitate de succes în cadrul mobilității, elevii participând în echipe internaționale la jocuri legate de temele proiectului. De asemenea, prezentările făcute în prima zi reprezintă o sursă valoroasă de informații pentru a crea alte jocuri care contribuie la dezvoltarea portofoliului echipei ACT4ENV. Vizitele de documentare de la Constanța ( despre biodiversitate și specii protejate) și de la București ( despre speciile din România, despre surse vechi și noi de energie, despre tradiții vechi și noi) au permis atingerea unor competențe din profilul european de formare precum competența social și civică dar și cea de sensibilizarea și exprimarea culturală importante pentru formarea unei atitudini europene corespunzătoare societății moderne în care trăim.
Ce am constatat în săptămâna ACT4NEV din Slobozia a fost faptul că programul Erasmus+ le oferă posibilitatea elevilor participanți de a învăța din situații diverse, de a-și îmbunătăți abilitatea de a munci în echipă, de a exersa limba străină, de a asculta puncte de vedere diverse și de a exprima puncte de vedere personale despre temele supuse dezbaterilor contribuind astfel la dezvoltarea personală și profesională a participanților adăugând plus-valoare pregătirii lor.
Echipa Erasmus+, Liceul de Arte ”Ionel Perlea”