Liceul de Arte “Ionel Perlea” a început un nou parteneriat Erasmus+ cu instituții din Grecia, Spania, Portugalia și Croația, Act for Environment: 1 Epal Trikalon, Grecia coordonator , Ies Hispanidad, Spania,Ekonomska I Turistika Skola Daruvar, Croația, Agrupamento Escolas Anselmo de Andrade, Portugalia.
Scopul proiectului este acela de a-i face pe elevi mai conștienți și mai informați cu privire la problemele de mediu și mai activi în ceea ce privește propunerea de soluții viabile pentru comunitățile lor. Schimbările climatice reprezintă o temă cu care ne confruntăm permanent iar activitățile din proiect vizează modalități prin care elevii devin mai conștienți și mai implicați în acestea probleme și nu sunt simpli consumatori de informație.
Primul an de proiect s-a desfășurat online pe platforma eTwinning, din cauza restricțiilor de călătorie Covid 19. Astfel, echipele au lucrat pe diferite documente colaborative pentru a răspunde sarcinilor de proiect aferente primului an : reciclarea și atitudinea omului față de poluarea mediului înconjurător și efectele consumarismului în țările partenere. Astfel, elevii au lucrat în Padlet și au creat propriile lor prezentări despre metode de reciclare, tipuri de poluare, de ce este important să reciclăm, de ce oamenii cumpără mai mult decât își permit și ce efecte apar la nivelul comunităților locale și regionale. Aceeași echipă a realizat o serie de jocuri pe platforma Quizziz pe care profesorul coordonator le-a înscris ca resurse educaționale deschise, putând fi utilizate de către toți cei interesați să desfășoare activități pe temele propuse.
În perioada 2-6 mai 2022, echipele de mobilitate au fost găzduite de școala din Croația, care s-a ocupat de organizarea săptămânii dedicate consumarismului și a modului în care adolescenții din țările partenere își cheltuie banii de buzunar. Activitățile le-au permis elevilor să lucreze în echipe multinaționale, lucrând sarcini pe tema de proiect care s-au finalizat cu postere informative și videoclipuri culturale. Scopul proiectului Erasmus este de a-i pune pe elevi în situații inedite în care ei trebuie să găsească soluții pentru diverse situații problematice și trebuie să manifeste spirit de inițiativă în vederea atingerii scopului propus.
Elevii au participat la ateliere informative despre consumarism în toate țările partenere, au discutat despre efectele consumarismului asupra mediului înconjurător și despre ce măsuri pot fi luate pentru a minimaliza impactul acestuia asupra planetei. Întâlnirile au permis elevilor să înțeleagă mai bine aceste concepte și să învețe unii de la alții încurajând astfel conceptul de învățare reciprocă. Echipa din România a pregătit două jocuri WordWall folosind toate aceste informații și le-au jucat cu elevii parteneri. Cadrele didactice au participat la activități de job shadowing, atelier eTwinning și atelier în natură- crearea unor planuri de lecții folosind elemente din pădure/ parcuri, învățând astfel strategii de lucru noi precum și instrumente digitale care pot fi folosite cu succes în activitățile de la clasă dar și în activitățile extra curriculare. Vizitele de documentare de la Medvenica, parcul geo Papuk și centrul geologic aferent precum și vizita de la Lacurile Plitvice au oferit ocazii în care participanții au văzut cum autoritățile locale s-au implicat în amenajarea locurilor și dotarea instituțiilor într-un mod atractiv pentru copii și tineri prin accesarea de fonduri europene și prin abordarea diferită a vizitelor cultural-informative.
Proiectul Erasmus+, Act for Environment va contribui enorm la dezvoltarea personală și profesională a participanților adăugând plus-valoare pregătirii lor. Toți participanții dezvoltă diverse abilități și folosesc abilitățile deja existente pentru a lucra eficient în echipele internaționale.