Acțiune de identificare a cazurilor de tuberculoză din județul Ialomița cu sprijinul caravanei mobile “SCREENING TB – Organizarea programului de depistare precoce a tuberculozei la populația vulnerabilă”

0

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în calitate de coordonator al proiectului “SCREENING TB – Organizarea programului de depistare precoce a tuberculozei la populația vulnerabilă” împreună cu partenerii de implementare ai proiectului respectiv Institutul Național de Sănătate Publică, Fundația “Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și Fundația Romanian Angel Appeal începe activitate de identificare a cazurilor de tuberculoză din județul Ialomița cu sprijinul caravanei mobile.
În perioada feruarie -aprilie 2025 unitatea mobilă a proiectului efectuează activități de depistare a tuberculozei în următoarele localități ialomițene: Mărculești, Gheorghe Lazăr, Stelnica, Făcăeni, Vlădeni, Valea Ciorii, Grivița, Miloșești, Reviga, Căzănești, Balaciu, Valea Măcrișului, Alexeni, Coșereni, Movilița, Bărbulești, Armășești, Jilavele, Rădulești. Comunitățile au fost stabilite cu sprijinul reprezentantului județean al Programului Național de Prevenire și Control al Tuberculozei, în funcție de incidența locală a tuberculozei.
Județul Ialomița a înregistrat în anul 2024 o creștere a numărului de cazuri de tuberculoză față de anul precedent, de la o incidență de 52 de cazuri la suta de mii de locuitori la 59 de cazuri la suta de mii de locuitori situându-l la mijlocul clasamentului național.
În cadrul proiectului derulat până în septembrie 2028, 75.001 de persoane din zone defavorizate aflate în toate județele țării, inclusiv în capitală vor beneficia de serviciile medicale gratuite asigurate în acest nou proiect de screening național al tuberculozei.
Caravana mobilă care se deplasează în comunitățile unde se află populația țintă vizată de proiect este dotată cu aparatură de radiologie, utilată cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități motorii, facilitând astfel prezența la screening inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.
Serviciile gratuite oferite de caravanele Screening TB vizează lărgirea accesului egal și în timp util la asistență medicală de calitate acordând o atenție deosebită grupurilor vulnerabile. Proiectul mai propune și derularea de acțiuni de formare pentru 501 specialiști care pot fi implicați în prevenția și depistarea precoce a tuberculozei, provenind din unități publice și cabinete de medicină de familie, din toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.
Proiectul în valoare de 40.355.358,78 lei este finanțat prin Programul European de Sănătate, cofinanțat de Ministerul Sănătății și este derulat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta în parteneriat Institutul Național de Sănătate Publică, Fundația Romanian Angel Appeal și Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate.
România înregistrează anual cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană. Cu o incidență de 46 de cazuri la suta de mii de locuitori țara noastră face eforturi reale pentru limitarea acestei probleme de sănătate publică. Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta derulează al doilea program național multianual de depistare activă a tuberculozei, Screening TB, cu ajutorul caravanelor mobile care are drept scop încadrarea în țintele propuse de Organizația Mondială a Sănătății privind reducerea endemiei de tuberculoză până în 2030.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.