Combaterea braconajului piscicol și a delictelor silvice
În zilele de 13 – 15 octombrie a.c., poliţişti de investigare a criminalității economice, de ordine publică, dar și polițiști de la rutieră, au acționat pe raza de competență pentru prevenirea și combaterea faptelor de braconaj piscicol, dar și a delictelor silvice, a colectării, transportului şi comercializării a produselor rezultate din activităţi ilegale.
Aceștia au depistat un ansamblu auto cu ajutorul căruia era transportată cantitatea de 30,63 m3 material lemnos, aparținând unei societăți comerciale din județul Bacău, pentru care administratorul acesteia nu deținea documente întocmite conform prevederilor legale în vigoare.
În cauză a fost luată măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în valoare de 1.000 de lei, în conformitate cu Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
Totodată, un alt bărbat de 35 de ani, din orașul Căzănești, a fost depistat de către polițiști în timp ce încerca să comercializeze pește din specia caras, fără a deține documente de proveniență.
În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de deținere, transport, sau comercializarea peștelui fără documente legale, prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura, întreaga cantitate de pește fiind ridicată în vederea confiscării.
De asemenea, alți doi bărbați de 43 și 45 de ani, ambii din comuna Făcăeni, au fost depistați de către polițiști în timp ce pescuiau ilegal pe Brațul Borcea, cu ajutorul unei ambarcațiuni, având asupra lor unelte de pescuit comercial tip setci, monofilament.
Uneltele de pescuit au fost ridicate în vederea confiscării, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura.
Acțiuni pentru siguranța cetățenilor
Sancţiuni contravenţionale de aproape 7.000 de lei au fost aplicate de poliţiştii ialomiţeni, vineri, 13 octombrie a.c., în urma activităţilor desfăşurate cu ocazia organizării “Târgului de Toamnă”, pe raza municipiului Fetești.
Astfel, poliţiştii de investigare a criminalității economice au efectuat acțiuni și controale pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional din zonele unităţilor de alimentaţie publică şi centrelor comerciale agroalimentare, în cadrul cărora au fost verificați mai mulți producători agricoli sau reprezentanți ai acestora, dar și reprezenanți ai unor societăți comerciale.
Pentru abaterile de la prevederile legale au fost aplicate sancțiuni contravenționale de 6.800 de lei, totodată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării, pentru bunuri în valoare de peste 3.000 de lei.
Astfel, în urma urma controlului efectuat la un producător agricol autorizat, un bărbat de 25 de ani, din județul Covasna, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au identificat cantitatea de 99 kg de produse din carne, pentru care acesta nu deținea documente legale de proveniență.
În cauză a fost luată măsura sancționării contravenționale conform Legii nr. 12/1990, privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și H.G. nr. 984/ 2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, totodată, fiind dispusă măsura complementară de confiscare produselor comercializate.
Sustragere de materiale feroase
Sâmbătă, 16 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Slobozia au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană înceracă să sustragă materiale feroase din curtea unei clădiri.
Oamenii legii s-au deplasat cu operativitate la locul indicat, unde au surprins în flagrant un bărbat de 51 de ani, în timp ce încerca să sustragă materiale feroase din incinta unei clădiri de pe raza localității.
Din cercetări a reieșit că persoana bănuită, ar fi pătruns în curtea curtea clădirii în cauză, cu intenția de a sustrage elemente metalice, moment în care a fost depistat de polițiști.
Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și predat părții vătămate.
Cel în cauză este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de furt, cercetările fiind continuate, în vederea probării întregii activități infracționale.
Alte acțiuni pentru siguranța cetățenilor
– În acest sfârşit de săptămână, 13 – 15 octombrie, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița au continuat acţiunile în locurile şi zonele de interes operativ din judeţ, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, precum şi pentru conştientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun şi îi expun pe ceilalţi participanţi la trafic prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
Pe timpul desfășurării activităților specifice au fost legitimate 412 persoane și 255 de autovehicule controlate.
De asemenea, pe timpul desfăşurării acţiunilor specifice pe linie de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale şi investigarea fraudelor, s-a urmărit prevenirea şi combaterea infracţiunilor comise cu violenţă în zona localurilor publice, depistarea persoanelor şi bunurilor urmărite în temeiul legii, precum şi constatarea în flagrant a altor fapte penale.
Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 290 de sancțiuni contravenționale, dintre care 21 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică, prevăzute de Legea 61/1991, 260 ca urmare a încălcării normelor O.U.G. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, restul sancțiunilor fiind aplicate pentru alte abateri de la prevederile legale.
Valoarea sancţiunilor aplicate depăşeşte valoarea de 36.000 lei.
Totodată, pentru neregulile constatate, 57 de permise de conducere au fost reținute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
– Cinci bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 45 de ani, au fost depistați de polițiștii rutieri în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice, deși au consumat anterior băuturi alcoolice.
Conducătorii auto au fost testați alcoolscop, rezultatele indicate de aparatul etilotest fiind cuprinse între 0,45 și 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior, aceștia fiind conduși la unități spitalicești, pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Totodată, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au stabilit că unul dintre conducătorii auto depistați, un bărbat de 40 de ani, din localitatea Rădulești, avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat.
De asemenea, un alt conducător auto dintre cei depistați, bărbatul de 45 de ani, din municipiul București, nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
– Un tânăr de 23 de ani, din orașul Căzănești, a fost depistat de poliţiştii rutieri în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat pe drumurile publice.
– Un alt conducător auto, un bărbat de 29 de ani, din localitatea Gura Ialomiței, a fost depistat de către polițiști în timp ce conducea un autoturism pe raza localității Țăndărei, fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule.
Consumul de alcool reprezintă una dintre cauzele frecvente de conturbare a capacităţii de conducere. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit încălcări ale normelor de circulaţie, respectiv conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală.
În toate cazurile, poliţiştii au întocmit dosar penal.