Acţiunile poliţiştilor pe linia produselor de protecţie a plantelor continuă

0

Alţi trei agenţi economici cu puncte de lucru în judeţul Ialomiţa s-au ales cu dosare penale în urma controalelor efectuate / Peste 700 de litri şi 450 de kg de produse pentru protecţia  plantelor  deţinute  ilegal  sau  în  condiţii  improprii descoperite de poliţişti .

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Ialomiţa au continuat ieri, 15 aprilie, acţiunile de control la trei societăţi comerciale cu puncte de lucru în judeţul Ialomiţa. Verificările efectuate s-au desfăşurat în baza unui plan naţional de acţiune şi au vizat prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor.

Astfel, la punctul de lucru din comuna Vlădeni al unei societăţi cu sediul social în municipiul Bucureşti, au fost găsiţi într-o magazie 605 litri de produse de protecţie a plantelor, de două tipuri,  unul dintre produse fiind retras de pe piaţă, iar cel de-al doilea cu termenul de valabilitate expirat, ambele devenind deşeuri periculoase.

În acelaşi spaţiu de depozitare au mai fost găsite alte trei produse, în cantitate totală de 40 de kilograme, introduse din Italia, produse de protecţia plantelor neomologate pe teritoriul României.

La controlul efectuat au participat şi inspectori din cadrul Unităţii Fitosanitare Ialomiţa care au aplicat şefului punctului de lucru o sancţiune contravenţională, conform prevederilor O.G. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor.

Totodată,  în cauză au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor  de contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.

Cu ocazia controlului efectuat la punctul de lucru din oraşul Căzăneşti al unei societăţi comerciale cu sediul social în judeţul Braşov, a fost găsită cantitatea de 13 kg produse de protecţie a plantelor din categoria produselor foarte toxice, pentru care reprezentantul societăţii nu avea autorizaţie de deţinere.

Cantitatea deţinută ilegal a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere sau orice operaţiune privind circulaţia substanţelor şi preparatelor toxice şi foarte toxice, fără drept.

Un alt control efectuat de poliţişti a vizat punctul de lucru din comuna Ciochina al unei societăţi comerciale din judeţul Călăraşi. Într-un atelier al agentului economic, poliţiştii au găsit 50 de litri de produse de protecţia plantelor, precum şi cantitatea de aproximativ 460 kg material semincer de porumb şi floarea soarelui, tratat, acest spaţiu nefiind autorizat din punct de vedere al protecţiei mediului.

Şeful punctului de lucru a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor O.G. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor.

Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare.

Inspector de poliţie SALAORU DANIELA, compartiment relatii publice IPJ Ialomita

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.