Actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean

0

Stoparea deşertificării, îmbunătăţirea calităţii mediului prin reamenajarea canalelor de irigaţii şi dezvoltarea policentrică a comunităţilor sunt principalele obiective pe care Consiliul Judeţean Ialomiţa şi le-a propus prin „Actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean”. Proiectul va fi realizat de un grup de specialişti asociaţi care şi-au propus să revoluţioneze urbanismul la nivel naţional. Realizarea implică toate autorităţile locale din Ialomiţa.
La inventarul proprietăţii publice şi diagnoza socială a comunităţilor din Ialomiţa va lucra o echipă complexă de specialişti, astfel încât documentul să ajute la luare deciziilor de investiţii, precizează reprezentantul firmei lider în proiect, Maria Vişan: „A avea informaţia astăzi înseamnă a avea mai multă putere. Noi vă punem puterea în mâini. Alături de noi sunt urbanişti, ingineri în căi ferate, demografi, specialişti în sociologie, infrastructură tehnică, patrimoniu cultural, economie şi partea de sistem informatic, geospaţial. Va fi o hartă vie.”
Prezent la dezbaterea publică, senatorul PMP Gabi Ionaşcu a atras atenţia că harta electronică va fi un instrument esenţial în accesarea fondurilor nerambursabile: „Este de vorba de concentrarea pe lângă polii de dezvoltare şi apoi veţi vedea care sunt criteriile de acces pentru obţinerea unor fonduri sau credite nerambursabile. Sunt nişte puncte în plus pe care le obţin comunităţile locale care deja sunt constituite în poli de dezvoltare.”
Pentru actualizarea planului de amenajare a teritoriului judeţului Ialomiţa, toate autorităţile locale şi instituţiile publice vor transmite datele pe care le deţin echipei de proiect. De acurateţea informaţiilor depinde dacă instrumentul va fi unul real sau inutil, apreciază Nicolae Ţarălungă: „Arătând starea de sănătate a acestui judeţ, ce se întâmplă cu anumite cifre pe anumite domenii, putem să ne dăm seama despre ce este vorba în acest teritoriu. Putem să aflăm dacă profesorii sunt suficienţi, dacă şcolile sunt într-o formă care să permită accesibilitatea din partea copiilor, de ce copiii pleacă, pentru a discuta punctual cu autorităţile locale.”
Preşedintelui CJI, Victor Moraru, a concluzionat că planul va răspunde cerinţelor europene, de preluare a informaţiilor de la nivelul de bază, pentru a fi cât mai aproape de realitatea cetăţenilor: „Dezvoltarea policentrică este de mare actualitate la nivel european şi este imposibil să considerăm că fiecare localitate din Ialomiţa prezintă maxim de interes pentru cetăţenii României, dar este posibil ca în jurul localităţilor care au mai multe condiţii şi o populaţie mai mare să se creeze astfel de poli de dezvoltare care să ajute şi la creşterea celorlalte localităţi.”
Termenul de realizare a hărţii spaţiale a judeţului Ialomiţa este de 18 luni, iar informaţiilor vor fi publice.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.