Alerte alimentare: pesticide și OMG în alimentele vândute ialomițenilor

0

În perioada iulie–septembrie 2022, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente și Furaje și prin sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă la nivelul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, au fost înregistrate 10 notificări de alertă, referitoare la depăşirea limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide, contaminanți, organisme modificate genetic și agenti microbieni, în diferite categorii de produse alimentare. În urma acestora, personalul de specialitate din cadrul instituției a efectuat 61 de controale în unități de tipul supermarket, depozit alimentar, magazin alimentar și unitate fabricare uleiuri. Produsele vizate au fost: înghețată origine Franța, tortilla chips origine Germania, coriandru boabe origine Rusia, mărar mărunțit origine Egipt, cafea origine Polonia, pastă tomate origine Italia, ketchup dulce origine România, crenvursti origine Italia, pop-corn origine Spania și seminte de rapiță origine România.
Urmare a acţiunilor întreprinse, au fost retrase de la comercializare şi distruse 70,3 kg. produse alimentare iar pentru 756,9 tone seminte de rapiță, cu un continut de organisme modificate genetic peste limita maximă admisă, s-a stabilit procesarea cu scop tehnic, subprodusele rezultate putând fi utilizate în hrana animalelor asigurându-se respectarea prevederilor legale prind trasabilitatea și etichetarea.
În cazul a 3 notificări din cele 10 menționate anterior, a fost dispusă inițierea procedurii de rechemare de la consumatori a produselor implicate, prin afişare la loc vizibil în unităţile de comercializare a anunţului cu descrierea produsului rechemat.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.