Alexandru Potor este, pentru cine nu a aflat, candidatul Partidului Social Democrat pentru Primăria Municipiului Slobozia. Are un CV bogat, politic și profesional, motiv pentru care a fost ales fără rezerve pentru a fi aruncat în lupta electorală din această toamnă. Deși ne cunoaștem de multă vreme, am încercat să-l provoc și să înţeleg ce-l mână în luptă. Aşadar?
Alexandru POTOR: Câteva chestiuni biografice despre mine: am 42 de ani, cred că nu mai sunt foarte tânăr, dar asta este un avantaj, am urmat cursurile Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Administrație Publică, pentru că acesta a fost obiectivul de prima dată, să muncesc în administrație. Am obtinut și licentierea în stiinte juridice la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, asta ținând, ca să zic așa, de pregătirea mea de bază.
În timp am lucrat în zona de dezvoltare, de implementare de proiecte cu fonduri naționale sau fonduri europene, iar ultimii patru ani au fost dedicați, de asemenea, administrației, fiind secretar de stat în Ministerul Agriculturii și în Ministerul Fondurilor Europene, deci am avut patru ani plini de muncă în domeniu. Dincolo de toate aspectele foarte tehnice ale activității, făceam calculul cu un prieten că, în mandatul pe care l-am avut la Ministerul Agriculturii, am reușit să contribuim la absorbția fondurilor europene cât bugetul orașului Slobozia pentru 350 de ani. Acesta a fost totalul pentru care am semnat pe perioada mandatului şi ar fi fost de ajuns pentru orașul nostru să trăiască o treime de mileniu.
Reporter: Familia? Când vine al doilea copil?
A P: Suntem fericiți eu și Andreea, soția mea, pentru că avem o fetiță care ne ține treji. Elena are 2 ani și 8 luni şi trecem printr-o etapă frumoasă a vieții noastre, pentru că în două săptămâni Andreea urmează să nască din nou. Este adevărat, nu sunt prea odihnit, dar vă garantez că sunt decis să-mi investesc toată energia și tot timpul pe care-l am în proiectul numit Slobozia.
Mama este pensionară, a fost asistent medical, tata inginer mecanic, a lucrat la ITA. Şi am un frate geamăn.
R: Adversarii vehiculează ideea că Alexandru Potor a dat Slobozia pentru capitală.
A P: Este adevărat că patru ani am muncit în Bucuresti. Dar nu am fost la distracție am fost să lucrez în Guvernul României. Cred că timpul petrecut în altă parte va fi compensat cu succes de experiența dobândită în administrație, în gestionarea de proiecte pe fonduri europene. La Ministerul Fondurilor Europene am avut în responsabilitate Programul Operational de Infrastructură Mare, șosele, sisteme de canalizare complexe. Asta mă face, raportat la contracandidați, zic eu, un serios adversar, prin prisma pregătirii și cred că pot sta în fața oricui să răspund la orice întrebare care vine din zona aceasta a administrației.
O să fiu un pic rău… contracandidații mei nu au această pregatire. Din păcate, pentru noi, ca oraș, incompetența administrativă a actualului primar ne face să plătim astăzi din fonduri locale 510 miliarde lei vechi, cât a costat această Piață a Revoluției. Suma ar fi trebuit să fie achitată din fonduri nerambursabile. Cu toate astea plătim din buzunarul orașului, ceea ce este o dovadă de maximă iresponsabilitate. Un asemenea om care vine și solicită încă un mandat și spune că poate risca încă un eșec ca acesta, ar trebui să fie de la bun început respins.
R: Mai au încredere oamenii în promisiunile politicienilor slobozeni? Dacă ne uităm pe comentariile de pe facebook, orice referire la administrație sau politică, ori este tratată cu maximă indiferență, ori bagă bățul prin gard.
A P: Există un sâmbure de adevăr în povestea asta: o analiză făcută în municipiul Slobozia arata că în proporție de 60%, slobozenii nu sunt interesați de aspectele politice, ei văd că în oraș se fac treburile prost și au ajuns la saturație. Din păcate oamenii nu știu că Adrian Mocioniu nu mai este la PSD și tot ce nu face sau face prost se decontează în dreptul PSD.
R: Scurt, un proiect pentru Slobozia?
A P: Unul dintre obiectivele importante în viitorul program de administrație locală se va referi la zona de învățământ. Vom investi mai mult din bugetul local pentru a pune la punct gradinițele, școlile și liceele. În mod particular instituțiile școlare cu o filieră vocațională sunt în atenție. Elevii ar trebui să poată pleca deja cu o meserie – dacă decid să facă și o facultate, foarte bine, dar dacă școala, orașul Slobozia le poate oferi șansa să aibă o meserie pe care să se bazeze în viitor, eu cred că suntem datori să facem lucrul acesta.
R: Alte priorităţi?
A P: Vom urmări investițiile de infrastructură grea, care vizează tot orașul și care sunt importante pentru toți cetățenii, tot ce înseamnă drumurile, canalizarea, iluminatul public, parcările, dar în egală măsură ne vom concentra și pe obiective punctuale, ușor realizabile, dar care au impact imediat în viața locuitorilor: o băncuță în parc, un loc de joacă, curățenie pe platforma de lângă parcare, etc.
R: PSD duce cocoașa moștenirii unor proiecte semiratate. Cum o va scoate la capăt?
A P: Mă aștept la absolut orice – niciunul dintre noi nu și-a dorit ca Mocioniu sau oricare alt candidat din partea PSD să nu performeze. Dar s-a întâmplat și acum trebuie să o luăm de la capăt pentru că PSD este un partid care, spre deosebire de celelalte partide, este stabil și serios – vedem cu toții cum se chinuie PNL să găsească oameni calitativi și nu-i are. Și-au dat arama pe față, au schimbat atâția oameni nejustificat din funcții publice, pe timpul stării de urgență au fost extrem de agresivi, au dat zeci de mii de amenzi fabuloase, au gestionat bunul public foarte prost și s-au împrumutat vreo 13 miliarde de euro care nu au ajuns nicăieri, pur și simplu au fost prostii și furăciuni. Nu cred că oamenii vor fi fericiți să voteze PNL-ul, cu un candidat fără experiență administrativă și care nu știe în amănunt dificultățile de implementare a fondurile europene … A, foarte bine, este o persoană onorabilă, agricultor, un om tânăr pe care de altfel il respect. Dar noi venim cu o echipă care este mult mai pregătită în administrație! Și eu cred că asta contează cel mai mult, iar oamenii vor fi rezonabili!
Mulți dintre cetățeni iau decizia răului cel mai mic, se vor întreba: chiar mai e cazul să-l votez pe cel care a băgat mai mult de 500 de miliarde în pământ? Să-l votez pe unul care, hai să fim cinstiți, nu are deloc experiență în administrația publică? Ceasul curge deja de două luni pe proiectele actuale cu finanțare europeană, care au termen de implementare 30 de luni. Pe timpul iernii nu se va putea lucra nimic, deci cel mai rapid se va putea demara în primăvara viitoare. Este clar că au șanse foarte mari – și candidatul PNL și candidatul Pro România – să bage în faliment total orașul! În aprilie, anul viitor, vor fi rămas doar 18 luni pentru implementare, achiziții, atribuire de contracte, implementare efectivă, audit… Au capacitatea contracandidatii mei să termine în 18 luni, câte vor rămâne, șapte proiecte, nu unul? Neavând experiență, repet!
Dacă vrem o șansă pentru oraș, dincolo de vechi ranchiune, că “voi ați fost acolo 30 de ani”… eu cred că acesta ar trebui să fie mesajul: să fim realiști, să ne bazăm pe seriozitate și experiență, pentru viitor.
Gata sa început renegarea fostului candidat asa sa intamplat si in cazul Ionascu si in cazul Stoica înainte de alegeri au fost renegati.De ce nu faceți acelasi lucru si cu dl Moraru?Amândoi au promis că vor rezolva problema creditului de la groapa lu Stoica. Aceasta ratare nu este a lui Mocinoiu (Nu îl simpatizez) este ratarea si minciuna PSD dacă ne aducem aminte președintele PSD Ialomița la vremea respectivă era dl Neacșu care era nr 2 inPSD partid care la vremea respectivă guverna România cu majoritate parlamentara