Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF solicită premierului Ciolacu și ministrului Florin Barbu corectarea de urgență a nedreptăților înfăptuite fermierilor prin OUG nr. 50/2023.
„În numele fermierilor români reprezentați prin Alianța pentru Agricultură și Cooperare, constituită din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, salutăm învestirea noului Guvern și sperăm că procesul rapid de instalare să fie continuat și la nivel decizional, existând o serie de probleme arzătoare care impactează în prezent activitatea din sectorul agroalimentar.
Cu mențiunea că vom reveni cu un document pe larg privind problemele pe care le considerăm prioritare pentru noul Executiv, prezenta adresă vizează cea mai urgentă chestiune, cea a despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară 2022.
Avem speranța și încrederea că prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2023 vor fi îndreptate de noul Executiv. Considerăm că reducerea bugetului alocat și a sumei maximale per hectar reprezintă o nedreptate făcută fermierilor români și vă solicităm imperios suplimentarea bugetului alocat despăgubirilor de secetă pentru asigurarea unei sume de minim 1.000 de lei pe hectar pentru culturile calamitate integral.
În privința suprafețelor pentru care gradul de calamitare este sub 100%, solicităm aplicarea unei formule echitabile de calculare a despăgubirilor cuvenite. La acest moment, conform OUG nr.50/2023, deși s-au primit asigurări că nu va fi așa, calculul se face din nou incorect, printr-o dublă aplicare a procentului de calamitare.
Apreciem că aspectele sesizate – restabilirea cuantumului maximal la valoarea de 1.000 de lei pe hectar și corectarea formulei de calcul, nu impactează notificarea transmisă Comisiei Europene cu privire la această schemă de sprijin. Vă rugăm, de asemenea, să verificați dacă această notificare a fost transmisă, care este stadiul ei și să vă asigurați că răspunsul favorabil din partea Comisiei Europene va fi primit în regim de urgență.
Menționăm că aspectele semnalate în această adresă vor fi susținute de către reprezentanții AAC în cadrul tuturor comunicărilor publice și la nivel instutituțional, reprezentând o prioritate pentru toți fermierii români care au înregistrat anul trecut pierderi uriașe – cifrele dezastrului vă sunt cunoscute deja – iar în contextul actual al prețurilor scăzute pentru noua producție, despăgubirile de secetă reprezintă pentru majoritatea agricultorilor singura sursă pentru derularea campaniei de vară și înființarea noului ciclu de culturi în toamnă.
În final, în speranța că veți fi alături de fermierii români și vă veți asuma îndreptarea OUG nr. 50/2023, vă asigurăm de întreaga deschidere pentru dialog și colaborare. Pentru orice informații suplimentare vă stăm la dispoziție.”
Acasă
Gura Ialomiţei Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită corectarea nedreptăților înfăptuite fermierilor prin OUG...