Amara: staţiune primitoare pentru Caravana filmului românesc

0

Afis Caravana la Amara web

PROGRAM
Caravana filmului românesc
Grădina de Vară din Amara, 18 – 24 iulie 2016
Luni, 18 iulie, ora 21.30: CONCERTUL
Regia: Radu Mihăileanu
Scenariul: Matthew Robbins, Héctor Cabello Reyes, Thierry Degrandi, Alain-Michel Blanc, Radu Mihăileanu
Cu: Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand, Vlad Ivanov, Miou-Miou
Durata: 119 min.
Marţi, 19 iulie, ora 21.30: DOAR CU BULETINUL LA PARIS
Regia: Şerban Marinescu
Scenariul: Şerban Marinescu, Denis Dinulescu
Cu: Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Răzvan Vasilescu, Adrian Titieni
Durata: 98 min.
Miercuri, 20 iulie, ora 21.30: CARMEN
Regia: Doru Niţescu
Scenariul: Tudor Voican, Doru Niţescu, Cătălin Cocris
Cu: Rodica Lazăr, Adrian Titieni, Maia Morgenstern, Mimi Brănescu, Doru Ana, Nicodim Ungureanu
Durata: 89 min.
Joi, 21 iulie, ora 21.30: KYRA KYRALINA
Regia: Dan Piţa
Scenariul: Ioan Grigorescu
Cu: Iulia Dumitru, Corneliu Ulici, Iulia Cîrstea, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, András Demeter, Ovidiu Niculescu, Ştefan Iancu
Durata: 99 min.
Vineri, 22 iulie, ora 21.30: LIVE
Regia: Vlad Păunescu
Scenariul: Mihai Mănescu, Vlad Păunescu
Cu: Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Alexandru Bindea, Valentin Teodosiu, Catrinel Dumitrescu, Nicodim Ungureanu
Durata: 107 min.
Sâmbătă, 23 iulie, ora 21.30: O POVESTE DE DRAGOSTE, LINDENFELD
Regia: Radu Gabrea
Scenariul: Adrian Lustig
Cu: Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Mircea Diaconu, Ion Caramitru
Durata: 95min.
Duminică, 24 iulie, ora 21.30: CEL ALES
Scenariul şi regia: Cristian Comeagă
Cu: Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu, Olimpia Melinte
Durata: 125 min.

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” se va opri, anul acesta, şi într-una dintre localităţile cu rezonanţă de destinaţie de vacanţă: Amara.
Itinerând prin oraşele din ţară filme din cinematografia românească, atât cea clasică, cât şi cea contemporană, Asociaţia CineCultura, împreună cu MDV Audio Studio îşi propune, aşadar, să păstreze viu interesul pentru filmul românesc, pentru valoarea autentică şi pentru actul artistic făcut cu profesionalism.
Acest periplu pe timp de vară este un demers cultural care numără deja ani buni de desfăşurare, demers care şi-a câştigat un rol bine definit în rândul celor care militează pentru ca gestul cultural să nu fie privit ca un lux, ci ca pe o necesitate ce trebuie satisfăcută cu grijă şi dedicaţie.
Cele şapte filme din cele şapte seri care vor delecta spectatorii din Amara, în perioada 18 – 24 iulie 2016, reprezintă, la rândul lor, un vast periplu stilistic emoţional, prin subiectele abordate.
Astfel, de la interesanta adaptare cinematografică a romanului scris de Panait Istrati, KYRA KYRALINA, care surprinde povestea tinerei abandonată în mreaja iubirilor, într-un spaţiu intercultural, ce îmbină lasciva atmosferă arsă de soare cu agitaţia specifică portului cu iz balcanic al Brăilei, la poveşti contemporane, care vorbesc despre identitate (O POVESTE DE DRAGOSTE, LINDENFELD), asumare de destine (CARMEN), soluţii de viaţă (CEL ALES).
CONCERTUL spune povestea dirijorului Andrei Filipov, care reuşeşte să îşi reunească orchestra după mulţi ani de la desfiinţare, iar DOAR CU BULETINUL LA PARIS ne prezintă contextul tragi-comic în care un profesor, al cărui vis este să ajungă la Paris, ratează împlinirea acestei dorinţe.
Evident, serile de film românesc sunt, întotdeauna, un dublu prilej de bucurie, căci întâlnirea cu marii actori ai scenei româneşti, din generaţii diferite, nu poate fi decât un regal. Aşadar, spectatorii din Amara vor putea să-i vadă pe Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Răzvan Vasilescu, Ion Caramitru, Adrian Titieni, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Rodica Lazăr etc. Înainte începerii proiecţiei filmelor, spectatorii vor putea asculta muzica ambientală compusă şi interpretată de Florian Nanu.
Accesul publicului care va dori să participe, în perioada 18 – 24 iulie 2016, ora 21.30, la proiecţiile Caravanei filmului românesc de la Grădina de Vară din Amara, este liber.
***
Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro, împreună cu MDV Audio Studio (www.mdvstudio.ro), a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.
În cei patru ani de existenţă, Caravana filmului românesc a fost în oraşele: Ploieşti, Constanţa, Oneşti, Mangalia, Fălticeni, Alba Iulia, Gura Humorului, Cluj-Napoca, Zalău, Reşiţa, Corabia, Târgu-Jiu, Slatina, Mediaş, Turda, Giurgiu, Câmpina, Călăraşi şi Bucureşti, ajungând la un număr de aproximativ 80.000 de spectatori şi consemnând 1.700 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele clasice au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.
***
Proiectul este realizat cu sprijinul UCIN – Uniunea Cineaştilor din România şi cofinanţat de A.F.C.N. – Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării).
La Amara, proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local AMARA.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.