Andrei Pop, bilanț 2018: 76 de propuneri legislative și 12 legi

0

Domnule deputat, se încheie cel de-al doilea an, deja, de când reprezentați Ialomița în Parlamentul României. Dacă ar fi să fac o „radiografie” a activității dumneavoastră, de departe se remarcă adoptarea legii pentru combaterea violenței psihologice-bullying-ul, inițiată împreună cu deputatul Petre Florin Manole. Personal, m-au îngrozit câteva reportaje despre fenomen. Ce ar fi de spus? Va reuși această lege să stopeze sau măcar să limiteze fenomenul?
Asta a fost motivația noastră, a celor care ne-am implicat în combaterea acestui comportament, violența psihologică-bullying. Primul pas a fost să definim prin lege această agresiune întâlnită atât de des în instituțiile de învătământ din România. Urmează emiterea normelor metodologice de punere în aplicare a legii și apoi, ceea ce este foarte important, formarea cadrelor didactice și a personalului psihologic specializat pentru a reacționa eficent în asemenea cazuri.
Legea oferă instrumente autorităților. Acestea vor putea să ofere consiliere atât victimelor, cât și agresorilor și astfel să trateze traumele celor implicați în incidente asociate bullying-ului.
Mai mult, adoptarea legii, a deschis calea pentru dezbaterea în spațiul public a unei alte probleme, complementare bullying-ului, cyber-bullying-ul. Vom înființa, tot împreună cu colegul meu din PSD Petre-Florin Manole, un grup de lucru, unde să analizăm cele mai bune soluții pentru a limita acest fenomen care se extinde mai ales în mediul online și lezează viața privată a persoanelor, cu consecințe psihologice majore.
Din păcate, avem și un ”studiu de caz” în România la sfârșitul anului 2018 – povestea Marei, care de ceva timp trăiește în teroare, din cauza unei persoane care postează online poze cu tânăra, precum și numărul ei de telefon și adresa. Și nu este vorba de un caz izolat: patru din cinci adolescenți cu vârsta sub 18 ani din România spun că au fost ținta hărțuirilor în mediul online, a arătat un studiu publicat anul trecut, de Bitdefender. Principalele agresiuni se leagă de înfățișare și felul în care se îmbracă (67%), hobby-urile și preocupările de zi cu zi (30%), situația materială a familiei din care provin (13%), rezultatele de la școală (12%) și orientarea sexuală (8%).
Victimele acestui gen de agresiune au nevoie de aliați, iar noi ne dorim ca legea să le devină principalul apărător. Lupta împotriva agresorilor trebuie continuată.
Un alt eveniment major pe care l-ați organizat, Forumul Economic Invest in Ialomița, a pus la aceeași masă oameni de afaceri, decidenți politici și diplomați pentru a găsi soluții de dezvoltare economică a județului. Presupun că nu e chiar ușor să-l convingi pe ambasadorul Statelor Unite să participe. Rezultate concrete au apărut?
Au apărut, cum era și de așteptat. Până acest moment putem vorbi despre oferte investiționale concrete, dar cel mai important, din punctul meu de vedere, este faptul că am reușit să punem la aceași masă potențialii investitori și factorii de decizie, aici incluzând decidenții politici și cei economici locali.
Un alt obiectiv atins al Forumului a fost punerea județului nostru pe harta zonelor cu potential mare de dezvoltare. Și să știți că nu este puțin lucru, într-o perioadă marcată mai degrabă de incertitudini economice, când mediul de afaceri trebuie convins de stabilitate.
Vreau să vă asigur că acest eveniment nu este unul izolat. Situația investițiilor din Ialomița reprezintă o preocupare constantă pentru mine și o să încerc și in viitorul apropiat să organizez astfel de discuții, din care cred că cel mai mult vor avea de câștigat oamenii, care își doresc locuri de muncă.
Alte proiecte, poate la fel de importante, dar mai puțin vizibile?
Scurt: 76 de propuneri legislative, aflate în diferite stadii în cadrul comisiilor parlamentare și 12 legi.
Au fost două momente în care mi s-a părut că ați încălcat disciplina de partid, când v-ați exprimat împotriva violențelor jandarmeriei din august, dar și prin poziționarea instantanee alături de Marian Neacșu, când a fost dat afară din PSD. Cine e de vină, tinerețea? Eu am fost mândru și am rezonat, pentru că nedreptățile vizibile sunt de obicei îngropate sub preș. Dar partidul s-a bucurat?
Din punctul meu de vedere, disciplina de partid nu înseamnă să fii de acord cu absolut orice decide partidul. Sunt atâtea exemple când conducerea partidului și-a recunoscut public greșeala. Îmi aduc aminte doar de declarația președintelui Liviu Dragnea care a spus că ”am greșit cu Sorin” (Grindeanu). Nu știu dacă a fost sau nu aceasta o greșeală, însă ea a fost recunoscută ca fiind una, iar decizia a fost luată atunci tot în CEX.
Cred că important este să nu acredităm partidul cu puteri și înțelepciune absolute. Deci nu ținerețea este de vină, ci raționamentele pe care fiecare dintre noi le facem în legătură cu anumite subiecte. Unele pot fi greșite, altele pot fi corecte.
În privința violențelor din 10 august, m-am pronunțat atunci împotriva abuzurilor jandarmeriei, lucru pe care l-a făcut chiar și ministrul de interne, Carmen Dan, la câteva zile de la incidente, când și-a cerut scuze ”tuturor celor care au avut de suferit, fie ei civili sau militari”. Aici nu cred că este vorba de disciplină de partid, ci de o poziție absolut normală într-o societată bazată pe reguli și legi, pe respectarea drepturilor și libertăților.
În ceea ce privește poziționarea mea de atunci, alături de Marian Neacșu, am considerat-o cât se poate de legitimă, așa cum a făcut-o întreaga filială și întreaga echipă PSD Ialomița. Cred și acum că s-a făcut o greșeală prin decizia de a fi exclus. PSD, în ciuda unor etichetări mai dure, rămâne un partid de lideri, prin efortul cărora PSD a ajuns la guvernare.
Anul viitor ce o să ne aducă? Viitorul pare cam tulbure chiar și pentru mine, care nu mă uit la televizor, îmi închipui cum este pentru cei care urmăresc toată nebunia din fața ecranului. Ne ținem pe linia de plutire, ne îngropăm sau ieșim la lumină?
Nu știu ce va aduce, în mod cert, însă nu pot decât să sper că vor fi lucruri bune în viața fiecărui român.
Sper să avem cât mai multă liniște politică și să ne concentrăm mai mult pe guvernare. Sper ca guvernul să îndeplinească cât mai multe obiective din programul de guvernare, astfel încât să oferim românilor cât mai multă prosperitate. De la anul va intra în vigoare și legea pensiilor care va elimina inechitățile dintre diferitele categorii de salariați la calcularea pensiilor. De asemenea, va fi redusă vârsta de pensionare pentru mamele care cresc mai mulți copii sau care adoptă copii; va exista posibilitatea cumpărării de vechime; vor fi luate în calcul toate veniturilor până în anul 2001; va exista posibilitatea pensionării la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare a persoanelor care suferă un handicap grav. De asemenea, punctul de pensie va crește cu 15%, ajungând 1265 ron, iar indemnizația socială va ajunge de la 640 la 704 ron.
De asemenea, ca om apropiat de mediul de afaceri, sper în mai multă stabilitate legislativă, astfel încât companiile să nu fie nevoite să-și ajusteze bussines-ul mai repede decât este nevoie.
Sper, de asemenea, să avem o președinție a Consiliului UE cât mai liniștită și să putem să impunem cât mai multe teme din agenda pe care am pregătit-o.
Vă mulțumesc.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.