Andrei Pop continuă demersurile legate de transpunerea în legislația din România a eforturilor de stopare a fenomenului de bullying

0

Deputatul PSD de Ialomița a organizat vineri 9 martie, împreună cu colegul său de Cameră, Petre Florin Manole, masa rotundă cu titlul ”Stop Bullying”.
Demersul are o importanță deosebită mai ales în condițiile în care studiile au relifat o realitate tristă și anume aceea că incidența fenomenului este în creștere în România, unde unul din trei copii a fost umilit în fața colegilor iar 82% dintre cazurile de bullying s-au derulat în școli.
Concluzia dezbaterii a fost că bullyingul este real și că are repercusiuni negative asupra societății în ansamblul ei, indiferent că ne referim la copii sau la adulți. În plus, participanții au convenit și asupra faptului că este nevoie și de soluții legislative, de centralizarea și evaluarea programelor educaționale existente, de susținerea finanțării necesare în domeniu și de o bună colaborare inter-instituțională. Prin urmare, s-a decis ca în perioada imediat următoare, cei implicați în proiectul dedicat combaterii bullying-ului să încerce găsirea nu doar a unei definiții cât mai exacte a fenomenului, cât mai ales stabilirea cu exactitate a modificărilor ce trebuie făcute în legislația românească, mai ales în contextul general al adaptării acesteia la cea europeană.
După mai bine de două ore de lucru în comun, reprezentanții societății civile și cei ai autorităților competente în domeniu au stabilit ca pe viitor să intensifice eforturile în ceea ce privește conștientizarea fenomenului în societate la nivelul tuturor stakeholderilor, înființarea unui centru de raportare și monitorizare a tuturor cazurilor de bullying, respectiv stabilirea modului de organizare și funcționare a acestei instituții.
În plan legislativ, s-a decis comunicarea, revizuirea și îmbunătățirea acolo unde este cazul, a legislației deja existente, care reglementează violența asupra copiilor, hărțuirea și dreptul la demnitate, dar și găsirea unei soluții de îmbunătățire a normării consilierilor școlari de la 800 de copii per consilier la 400.
Conform sintezei discuțiilor de ieri, s-a decis deasemenea crearea unui program național de prevenție si conștientizare a fenomenului de bullying în România și, în acest context, mai mare implicare, pe de o parte a copiilor în definirea termenului de bullying, odată cu prezența lor în dezbaterea despre stoparea fenomenului în România, pe de alta a mediului universitar.
„Pentru mine bullyingul este un barometru negativ. Suntem pe locul 3 în Europa privind acest fenomen, iar intenția mea este să acționez printr-un proiect legislativ care să contureze procedurile necesare pentru partea de prevenire în primul rand, dar și pentru partea de tratare”, a declarat în cadrul discuțiilor, deputatul Andrei Pop.
Dezbaterea, găzduită de Sala Comisiei pentru Afaceri Europene a Palatului Parlamentului, face parte integrantă dintr-o serie mai amplă de evenimente dedicate eradicării abuzului emoțional și fizic, serie ce a debutat în luna noiembrie a anului trecut la Biblioteca Națională a României cu dezbaterea inițiată de postul de radio Itsy-Bitsy FM în parteneriat cu asociațiile ”Salvați Copiii”, ”Telefonul Copilului” și ”Asociația Părinților Isteți”.

La reușita dezbaterii de ieri și-au adus contribuția și partenerii inițiatorilor: Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității din Poliția Capitalei, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Ambasada Statelor Unite, UNICEF, Point Public Affairs, GMP PR și Centrul de Resurse și Asistență Educațională al Municipiului București.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.