Aniversari eveniment la Harsova

3

Arheologii din sudul tarii si-au dat duminica intalnire la Harsova pentru a marca prin participare implinirea a 70 de ani de la inceperea sapaturilor la cetatea Carsium si 50 de ani de la descoperirea asezarii neolitice-tell.

Aniversarile istorice de la Harsova au fost marcate de o descoperire epocala. Sapatura banala pentru aductiunea de apa in cartierul de case construit peste vestigiile portului antic, au scos la iveala o poarta de intrare intr-o cetate romana, cu mult mai importanta si infloritoare decat localitatea de astazi.

Cum la Harsova, locuirea zonei este perpetua, cercetarile sunt impiedicate tocmai de locuintele si gospodariile actuale. Asa se face ca arheologii si-au deschis santierul in curtea unui localnic, care, in cerecarea de a construi o dependinta, a intrat la propriu cu buldozerul in istoria de peste 6.500 de ani.

Cercetarile de Harsova sunt legate de Popina-Bordusani si Orasul de Floci de la Giurgeni.  Rezultatele evidentiaza legaturile economice si culturale dintre cele doua maluri ale Dunarii si deschid posibilitatea promovarii in comun a obiectivelor din cele doua zone.

Daca proiectul din Ialomita este sustinut de autoritatile judetene pentru a putea fi pus in valoare si exploatat stiintific, cultural si turistic, la Harsova, autoritatile locale au ramas la aceeasi prima sarcina de a imprejmui cu un gard pentru a proteja zona cetatii Carsium. Intre timp, arheologii isi vad de munca lor.

Clementina Tudor

3 comentarii

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.