Anul agricol 2023 se încheie dezastruos în Ialomița!

0

Anul agricol 2023 se încheie dezastruos în Ialomița! Producțiile scăzute și prețurile cu mult sub așteptări la cereale și plante tehnice, clatină multe dintre afacerile micilor fermieri. Agricultorii apreciază că situația, cauzată și acutizată de secetă, va culmina cu abandonarea terenurilor. Riscul este ca 15% din suprafețele agricole să rămână nelucrate anul viitor.  

Bărăganul, Dobrogea și Moldova sunt zonele unde fermierii își lucrează din ce în ce mai greu terenurile. În Ialomița, pe lângă seceta accentuată, activitățile agricole sunt periclitate de lipsa banilor. Prețurile la rapiță, grâu, orz, floarea soarelui și porumb au fost la jumătatea celor de anul trecut, în timp ce cheltuielile cu înființarea culturilor și irigarea acestora au fost cu mult mai mari decât în 2022. În aceste condiții atipice ale pieței agricole, fermierii români așteaptă avansul pentru subvenția de la APIA, în lipsa căruia mulți nu mai pot continua ciclul agricol al culturilor de toamnă. Asociațiile profesionale apreciază că 15 % din terenurile agricole vor rămâne pârloagă pentru că fermierii cu suprafețe reduse sunt în situația de a renunța să mai lucreze pământul.    

Bărăganul, Dobrogea și Moldova sunt zonele unde fermierii își lucrează din ce în ce mai greu terenurile. În Ialomița, pe lângă seceta accentuată, activitățile agricole sunt periclitate de lipsa banilor, precizează președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița, Silviu Mihai: „Au fost cheltuielile foarte mari, deoarece pe timpul verii nu a plouat și instalațiile au mers continuu și costurile au fost foarte mari. La recoltat prețurile au fost foarte mici și fermierii nu au reușit să-și acopere cheltuielile”,

În aceste condiții atipice ale pieței agricole, fermierii români așteaptă avansul pentru subvenția de la APIA, în lipsa căruia mulți nu mai pot continua ciclul agricol al culturilor de toamnă. Președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița, Silviu Mihai,  apreciază că 15 % din terenurile agricole vor rămâne pârloagă la anul:  „Sunt fermieri care vor ceda terenurile, nemaiputând să le cultive, iar subvenția de la APIA este din ce în ce mai mică. Riscăm să rămânem cu terenurile necultivate, cel puțin în zona Bărăganului, Dobrogea, Moldova… e dezastru. În jur de 15% cred că va fi teren nelucrat”.

În condiții de climă normală, în Ialomița se cultivă anual circa 100 000 hectare cu grâu, orz și rapiță, însă mulți dintre fermieri nu au apucat încă să însămânțeze culturile de toamnă, iar în lipsa ploilor vor renunța la înființarea acestora.

 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.