Artizanul de bâte: Un ialomiţean din Gheorghe Doja confecţionează şi vinde bâte ciobăneşti pe internet

4

Pasiunea pentru mioare a contribuit la dezvoltarea unui meşteşug aparte, pe care Florin Gogoţ îl practică, complementar, cu aceeaşi dăruire. Bărbatul de 44 de ani se îndeletniceşte cu fabricarea bâtelor ciobăneşti, a clopotelor pentru oi şi a jujeelor pentru câini. Pe lângă cunoştinţele tehnice de realizare, meşteşugul este tot mai elaborat, astfel încât produsele realizate din lemn de corn sunt personalizate şi pirogravate cu motivele cerute de clienţi. Muşterii are atât din ţară, cât şi din străinătate.
Florin Gogoţ creşte 100 de oi, iar iarna meştereşte bâte ciobăneşti: „Numai din lemn de corn se lucrează, că se rupe foarte greu. E cel mai tare lemn şi uşor de îndreptat, pentru că el se îndreaptă la foc. Când îl iei din pădure este strâmb şi cu coajă pe el. Trebuie să faci neapărat măciuca, pe care se sprijină ciobanul, şi o verigă jos, din orice metal, să nu crape. Înainte se făceau din brişcă, fără flori pe ele, astea acum sunt mai moderne şi le pirogravez cu simboluri mioritice: urşi, berbeci, ciobani, ce doreşte fiecare.”
Meşteşugul l-a învăţat de la un bătrân al satului, Enache Ion, care acum nu mai este: „Astea toate le ştiu de la baciul Paizan, cum îi spuneam noi. Numai după oi a fost şi el. Dar bineînţeles şi înclinaţia, dragostea pentru animale, asta contează, că altfel nu se fac bâtele astea singure. După ce se îndreaptă la foc se lucrează, se bagă la vaselină, sau la seu, că acesta e tradiţional, dar cine mai face seu de oaie în ziua de azi.”
Pe lângă bâte, Florin Gogoţ meştereşte şi clopote din diferite materiale şi dimensiuni, bice şi jujee pentru câinii ciobăneşti, obligatorii pentru a nu fi împuşcaţi de vânători. Mai greu este de găsit lemnul de corn, pe care îl comandă din zona Clujului: „De pe la Câmpia Turzii aduc, că mai este un om acolo care lucrează. La noi nu prea găseşti, era altă dată, pe lângă apă creşte cornul. Puţin mai e între Păltiniş şi Stejaru, atât, în rest nu.”
O bâtă ciobănească simplă, doar şlefuită, o vinde cu 50 de lei, iar una elaborată, cu 250 de lei. Obiectele meşterite de ialomiţeanul Florin Gogoţ din Gheorghe Doja au trecut graniţa şi au ajuns la românii nostalgici din Spania şi Germania.

4 comentarii

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.