Pentru ialomiţeni, rânduiala de sâmbăta morţilor este o datorie. Gospodinele au cumpărat farfurii şi căni, au gătit mâncare aleasă şi împart pentru sufletele celor adormiţi pe care îi pomenesc mai întâi la Biserică.
Obiceiul a căpătat uşoare transformări de-a lungul anilor, pentru că în locul vaselor din lut au apărut cele din porţelan şi sticlă: „Căutăm mai frumoase, pentru copii, nepoţi. Cei mai bătrâni mai cumpără oale, dar tineretul nu le mai poartă. Şi vrem să le folosească, nu să zacă nefolosite.”
Respectarea tradiţiei determină o piaţă bună de desfacere pentru olari din toată ţara. Nichita Marin din Adjud vine de 20 de ani la Slobozia, iar lângă produsele din lut a mai adăugat şi din porţelan şi sticlă: „ Ca la Ialomiţa nicăieri nu se respectă tradiţia. Se cumpără şi vase din pământ, care sunt mai scumpe, că acum sunt mai puţine, doar, că de farfurii e plin depozitul la Bucureşti. Ce să facem, ne adaptăm şi noi la ce cere lumea. Şi noi am rămas mai puţini care lucrăm, copiii sunt plecaţi în Anglia, alţi bani şi altă viaţă acolo. Dar aici e bine pentru că e linişte, nu ne fură nimeni. Suntem mulţumiţi şi noi şi clienţii.”
Indiferent de care vase au cumpărat pentru a le da de pomană, gospodinele gătesc mâncare aleasă şi împodobesc cu grijă cănile: „ Le ornăm cu biscuiţi, cu bomboane, legăm cireşe şi flori la codiţe. Mâncare facem ce-i mai bun şi le plăcea răposaţilor: sarmale, varză cu carne, pilaf sau borş de cocoş, gros, cu tăiţei. Mergem şi la Biserică, sigur, facem colivă. Important este să nu treacă ziua asta fără să-i pomenim, că aşa e tradiţia. ”
Vasele din lut s-au vândut în piaţa mare din Slobozia cu preţuri între 6 şi 12 lei perechea, în funcţie de mărimea cănilor şi a oalelor de pământ. Tradiţional acestea se împart cu inguri de lemn.