Atenţie la gheaţă: Persoanele cu osteoporoză prezintă risc crescut de fracturi!

0

 Principalele cazuri medicale ale ultimelor zile la Unitatea de Primiri Urgenţe din Slobozia sunt fracturile, luxaţiile şi entorsele.  Din cauza poleiului, numeroşi ialomiţeni au alunecat şi au căzut pe stradă, fracturându-şi mâinile sau picioarele. Cele mai afectate sunt persoanele vârstnice, cărora medicii le recomandă evitarea deplasărilor în condiţii de carosabil alunecos.

La primele ore ale dimineţii, medicii ortopezi au avut de rezolvat cazuri câte s-ar fi înregistrat într-o gardă completă. Culmea, în ziua cu polei şi risc de accidente, la UPU s-au prezentat şi cetăţeni cu fracturi vechi de câteva zile. Doctorul Abu Mustafa Haitham precizează că, în majoritate,  pacienţii sunt femei cu osteoporoză în diferite stadii: „Am avut foarte multe solicitări la serviciul nostru de urgenţe din cauza poleiului, cu luxaţii de umăr, contuzii de genunchi şi chiar o fractură de col femural care a necesitat intervenţie chirurgicală”. 

Fractura clasică a căzăturii pe gheaţă se înregistrează la încheietura mâinii, cum a păţit şi o mămăiţă din Gura Ialomiţei: „Am ieşi afară să iau ceva de la bucătărie, am alunecat şi am căzut în mână. Mă durea şi am venit la spital, iar domnul doctor mi-a pus-o în ghips.”

Medicii atrag atenţia că indiferent cât de mare ar fi urgenţa de a ieşi din casă, pentru vârstnici, cel mai indicat este să amâne deplasarea: „Oamenii mai în vârstă, care sunt cu probleme, să stea în casă până ce trece acest val de polei. În cazul în care cad  şi înregistrează vreun traumatism, să nu stea acasă şi să suporte durerea ci să vină la spital. Cu cât mai repede cu atât mai bine pentru că avem şi pacienţi care suportă acasă dureri foarte mari şi vin când afecţiunea se agravează, ceea ce este rău pentru toată lumea.”

Într-o zi obişnuită, la spitalul judeţean de urgeneţe din Slobozia se prezintă în medie câte 20 de pacienţi cu fracturi.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.