Au fost stinse un număr de 4 focare de pestă porcină africană, de pe raza orașului Amara

0

Ținând cont de modificările aduse procedurii de stingere a focarelor de pestă porcină africană, conform Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, ediția III – 2019, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației că, în data de 21.03.2019, au fost stinse un număr de 4 focare de pestă porcină africană, de pe raza orașului Amara.
De asemenea analizând situația epidemiologică în ceea ce privește evoluția pestei porcine africane în exploatațiile nonprofesionale și în mediul silvatic, D.S.V.S.A. Ialomița a demarat procedura de introducere a porcilor santinelă în exploatațiile afectate de boală de pe raza următoarelor localități: Giurgeni (2 exploatații), Gura Ialomiței (2 exploatații), Luciu (3 exploatații) și Movila (2 exploatații).
Anterior introducerii în exploatațiile afectate porcinele santinele au fost testate serologic, în direcția pestei porcine africane, obținând rezultate negative.
Porcinele santinelă vor fi menținute timp de minim 45 de zile în aceste exploatații, după această perioadă urmând a fi retestate serologic, în direcția pestei porcine africane, iar în cazul obținerii rezultatelor favorabile vor fi ridicate restricțiile impuse în ceea ce privește repopularea cu porcine a celorlalte exploatații nonprofesionale din localitățile menționate anterior.
Reamintim că, în data de 18.03.2019 a fost publicat, în Monitorul Oficial nr. 210, Ordinul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 224/13.03.2019, pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.
Astfel, începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.