Autarhia și naționalismul nu sunt soluțiile corecte

0

Deputatul ialomițean Andrei Pop a publicat astăzi în paginile publicației Emerging Europe un articol de opinie „despre politica românească și economie, despre oportunitatea companiilor străine de a investi în România, inclusiv în județul Ialomița”.
Emerging Europe este un think-tank din Londra care se ocupă de stimularea dezvoltării sociale și economice a 23 de țări din Europa de Est și de sensibilizarea față de regiune, care acționează ca o punte între comunitățile academice și de elaborare a politicilor, între state și societatea civilă, între locații și investitori.

„Modelul occidental, care are la bază democrația și sistemul economic capitalist, a fost noul reper către care statele din centrul și estul Europei au privit cu speranță, după căderea regimurilor comuniste în 1989. Decalajul democratic și economic dintre țările foste comuniste și cele deja consolidate democratic (precum Marea Britanie, Franța, Germania, Italia) sau cu o experiență democratică mai mare (precum Grecia, Spania, Portugalia ) a fost mare, iar dorința politică de a diminua acest decalaj a fost puternică. Cred că este destul de clar, astăzi, după 11 ani, că nu va putea exista niciodată o integrare reală, în cadrul UE, între vechile și noile democrații, dacă aceste decalaje vor persista în continuare.
Menținerea unei creșteri economice, protejarea și stimularea mediului de afaceri, dar și redistribuirea echitabilă a resurselor în societate, sunt priorități la care România nu poate renunța.
Într-un context politic internațional fluid, într-o Europă zdruncinată de euroscepticism și extremism, România își continuă drumul pe care a pornit cu câteva decenii în urmă. România rămâne un stat angrenat în sistemul democratic european și transatlantic, membru al alianței NATO și printre puținele țări care au alocat 2% din PIB pentru cheltuieli militare.
Spun acest lucru, ca om politic, apropiat de mediul de afaceri și adept al economiei de piață, fără a căror libertate garantată și în lipsa unui cadru democratic, nu pot funcționa. Am intrat în politică din mediul de bussines și cred că România nu se poate dezvolta fără o economie puternică, sustenabilă și integrată în sistemul mondial.
Autarhia și naționalismul nu sunt soluțiile corecte. Însă o doză sănătoasă de protecționism, folosit inteligent, este utilă întregii economiii globale. Dacă aruncăm o privire în istorie, piețele și sistemele politice nu s-au dezvoltat și democratizat decât printr-un sistem complex de interdependență. România trebuie să rămână în acest sistem al interdependenței globale, atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere economic. Și spun acest lucru și din perspectiva faptului că profilul nostru de țară are un potențial investițional major, unul dintre cele mai mici impozite pe profit din lume, mana de lucru calificată și educată, stabilitate macroeconomică, sector IT dinamic și favorizat fiscal. Investitorii străini trebuie să se îndrepte nu doar către București, unde sunt concentrate în jur de 60% din investițiile străine, ci trebuie să învețe sau să fie învățați să privească și regional.
De exemplu, județul Ialomița, cel pe care cu mândrie îl reprezint în Parlamentul României, are un potențial investițional major în câteva domenii, precum agricultură, turism, comerț-servicii și industrie, și merită explorat de către investitorii străini. ”Invest in Ialomita”, un proiect pe care l-am initiat anul acesta, a avut rolul tocmai pentru a scoate la lumină potentialul investițional al județului, și a avut un real succes.
România celebrează, anul acesta, ceea ce și-au dorit înaintașii noștri, acum 100 de ani, și ceea ce este înscris în actul nostru fundamental: ”un stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”. Este o mândrie și o onoare pentru mine, să fiu în generația de oameni politici, contemporani cu acest eveniment, cu o imensă încărcătură simbolică, culturală, identitară pentru toți românii, indiferent în ce zone ale lumii s-ar afla ei. Însă, mai mult, avem obligația să ducem mai departe idealul înfăptuit, să nu dezamăgim, să fim responsabili, să generăm prosperitate, să asigurăm libertatea unei țari aflată pe flancul estic al NATO, într-un mediu de securitate volatil, într-o lume aflată în schimbare.
Cred că în această cheie macro trebuie privite, în principal, intențiile politice și guvernamentale de la București, adunate într-un program de guvernare ambițios, cu care Partidul Social Democrat a câștigat alegerile generale din 2016″.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.