Comuna se află în vecinătatea celor trei sate în care s-au confirmat focare de pestă porcină africană, iar comitetul local a decis că este importantă o măsură suplimentară de dezinfectare, astfel încât oamenii care se deplasează în împrejurimi să nu aducă pe tălpi virusul şi să-l introducă în propriile gospodării.
Filtrele vor fi puse în cursul zilei de astăzi, la intrarea în 800 de gospodării din cele 2000 ale localității.
Ce este pesta porcină?
“Peste porcină este o boala virală. Virusul care o produce este un virus ciudat, singur în genul și familia lui biologică, Asfarviridae. Se pare că acest virus a evoluat dintr-unul ce atacă o anumită specie de capușă ce parazitează porcii sălbatici africani, dar nu a fost dintotdeauna un virus al porcului. Este o evoluție ce ar trebui să ne dea de gândit. Chiar dacă, în prezent, numai suinele sunt atacate de acest virus, nu este exclusă o viitoare adaptare la alte specii.
Ca să fie foarte clar pentru toată lumea, nu afectează omul. Absolut deloc.
Pesta porcină africană, boala produsă de acest virus, este o febră hemoragică.
Ce sunt febrele hemoragice? Sunt boli virale extrem de grave, produse la om de viruși ARN si caracterizate prin febra puternică si hemoragii în diverse organe. Cea mai cunoscută este Ebola. Există și altele, cu evoluție și mai gravă decât Ebola și, mai ales, din acest motiv, sunt pregătite ca arme biologice. Sunt boli pentru care nu există vaccin și nici tratament specific, sau cel puțin așa se spune oficial.
Pesta porcină africană, chiar dacă este cauzată de un adenovirus, este tot o febră hemoragică. Gândiți-vă la un fel de Ebola porcină. Boala nu are tratament și nici vaccin. Porcii se îmbolnăvesc și mor. Este una dintre cele mai grave viroze porcine.
Se pare că porcii sălbatici africani nu sunt afectați, nu mor dar pot fi purtători și eliminatori de virus. Probabil că au dezvoltat un mecanism de protecție.
Prin anii 1700 au început sa fie introduși porcii domestici în Africa iar în anul 1907 a fost descoperită prima epidemie de Pestă porcină africană la porcii domestici din Kenya.
Din acest motiv se numește pestă porcină africană.
Boala a intrat in Europa prin Portugalia și Spania, în 1957. Contaminarea s-a făcut printr-un avion venit din Africa, avion care a descărcat resturile alimentare ce au ajuns la porci. De acolo s-a răspândit și în alte țări vest europene, dar majoritatea dintre acestea a reușit să controleze situația. Nu este o ” noutate”, discutăm de o boală care a pătruns in Europa acum 60 de ani. Focarele au fost eradicate între timp.
Partea nefericită este că în anul 2007 a apărut din nou in Georgia și de aici s-a răspândit in Rusia, Țările Baltice, Ucraina și Moldova. Se pare că vinovat ar fi un vas ce a venit din Africa iar resturile alimentare au fost folosite în Georgia. Este un virus nou, un alt genotip față de cel de acum 50 de ani.
Boala are o evoluție rapidă, cu mortalitate mare. Depinde de genotipul de virus, pot exista si forme mai ușoare. Este foarte contagioasă la porcii domestici.
Contaminarea se produce, în principal, prin sânge și, de aici, carnea porcilor bolnavi este sursa majoră de îmbolnăvire. Se elimină și prin urină și dejecții dar sursa principală rămâne carnea.
Sigur că se poate transmite prin mușcătura de căpusă și, posibil, tânțarul sau puricele ar putea fi vectori de propagare. Încă nu este clar dacă această cale, care a fost cea originară, este determinantă in cazul porcilor domestici.
La porcii sălbatici, la mistreți, este o boală oarecum autolimitantă prin gravitatea sa. Poate vă întrebați de ce nu au murit toți mistreții europeni până acum. Păi uite de ce: animalele bolnave nu se pot hrăni, nu se mai deplasează iar turmele de mistreți nu așteaptă după ei! Practic, mor singuri in pădure iar virusul nu se poate transmite ușor. Totuși, mistreții își jelesc confrații morți, dacă îi găsesc, împing cu boturile și miros cadavrul, deci focarul se menține oarecum. Cu toate acestea rămâne o certitudine faptul ca populațiile de mistreți sălbatici nu scad deloc.
Și atunci care este calea de transmitere? Cum a apărut la noi, în Tulcea?
Probabil că “bolnavul zero” a fost un mistreț contaminat ce a traversat Dunărea. Ucraina are focare de pestă porcina africană de câțiva ani buni. Era o problemă de timp până să apară la noi. Poate boala era intrată mai demult în Deltă dar nu s-a transmis la porcii domestici. Cum în Deltă porcii domestici umblă brambura și intră în contact cu mistreții, nu ar trebui să ne mirăm că a apărut în gospodării.
În schimb, rapiditatea cu care se răspândește in județ are un singur vinovat: OMUL. El este sursa de transmitere. Să nu mai batem câmpii, omul este cel care a introdus boala în fermele de porci! Dacă s-ar fi respectat ca la carte măsurile de biosecuritate nu avea voie să apară.
Și nici nu este de mirare ca s-a întâmplat așa. Am informații că, în unele sate din județ, se taie porcii ca la Crăciun, de frica confiscărilor făcute de medicii veterinari. Toată carnea aceea este consumată sau vândută iar virusul este vânturat prin carnea contaminată. Resturile din alimentație vor ajunge la porcii din alte sate. Oamenii, cu igiena precară și care au intrat in contact cu animalele respective vor circula bine merci peste tot și uite așa se nasc focare din ce în ce mai multe.
Există filtre la ieșirile din oraș, dar acelea sunt pentru mașini. Virusul de distrează copios în timpul ăsta!
Pe piața zvonurilor, ”păreriștii de profesie” au aruncat tot felul de teorii care mai de care mai stupide. Cum că ne-au făcut-o rușii, că de unde la noi când e ” africana”, că poate ăsta e scopul vesticilor odioși care vor să ne oblige să consumăm numai carne din import, și alte asemenea… .
Adevărul este mult mai sec. Suntem niște ignoranți, cu o igiena dubioasă, nu respectam mai nimic din măsurile de prevenție, ne hăhăim si braconăm ca netoții, natura se răzbună iar noi, ca întotdeauna, țipăm ca din gură de șarpe că nu suntem noi de vină ci ăia mari și răi care “ne-au făcut-o”.
Da, este adevărat că pesta porcină africană a fost folosită ca armă biologică în Cuba, în anii ’70. S-ar părea că CIA a plasat un container cu virusul și, printr-un vas din Panama, a ajuns acolo. Atunci, cubanezii, și așa ca vai de ei, au sacrificat 500.000 de porci! Dar scopurile și timpurile erau altele, la fel și importanța.
Medicii veterinari din Tulcea au acționat ca la carte și s-au mișcat rapid. Citesc tot felul de ”porcării” la adresa lor și nu este corect. Domnii aceștia au identificat rapid virusul și s-au mobilizat imediat. Dar ei nu pot acționa asupra oamenilor. Dacă lumea nu înțelege, dacă autoritățile nu pricep gravitatea acestei boli și nu intervin în forță, putem avea o epidemie la nivel de țară. Iar asta înseamnă pierderi economice enorme și concedieri masive.”
Sursa: AgoraVetConferinteVeterinare