Babagianu rămâne suprefect, Teculescu mai aşteaptă…

0

Pornită în culisele umbrite ale politichiei locale, epopeea înlocuirii subprefecţilor ialomiţeni şi-a consumat în această săptămână un nou episod ascuns, a cărui reflectare mediatică indusă a avut, din nefericire, darul de a denatura realităţile momentului. Miercuri, parte a mediei ialomiţene anunţa schimbarea suprefectului Babagianu cu primarul demisionar Mădălin Teculescu printr-o decizie guvernamentală. Joi, însă, nici o hotărâre de guvern nu a confirmat oficial zvonistica zilei precedente. Mai mult decât atât, ieri, infirmând o dată în plus evenimentul, fostul viceprimar al Urziceniului se afla, în plin exerciţiu al funcţiunii, în biroul din Prefectură, în faţa unor titluri de proprietate şi a unor hotărâri de consilii locale supuse spre analiză.

www.mesageruldeurziceni.ro

Surpriza Gigi Petre sau începutul unei istorii

Originile poveştii ce a confiscat în ultima vreme graficul de priorităţi al politicii democrat liberale ialomiţene pot fi găsite în primăvara acestui an, la vremea la care, fără sprijinul partidului, fostul subprefect Gigi Petre era reînscăunat în funcţie, în ciuda opoziţiei vehement manifestate de către liderii locali ai PD-L. Aspectul nu făcea decât să amâne accederea pe scena administrativă judeţeană a opţiunii pedeliştilor judeţeni – primarul de Sfântu Gheorghe, Mădălin Teculescu, altfel un personaj de toată isprava şi unul dintre puţinii posesori ai unei imagini publice pozitive clădite pe baza propriilor sale realizări edilitare. Treptat, însă, pe măsură ce spectrul secretarului de stat Marian Hoinaru îşi făcea tot mai simţită susţinerea pentru Gigi Petre, vehemenţa opozanţilor săi a scăzut aproape total, pentru numirea lui Teculescu în funcţia de suprefect fiind avansată „necesitatea” eliberării de sarcini a lui Babagianu.

Demisie contra numire în aşteptare

Aşa cum deja ne-a obişnuit, conducerea PD-L-ului ialomiţean nu s-a ferit deloc să-şi manifeste intenţiile, fapt ce s-a soldat cu o veritabilă ofensivă a construcţiilor publicistice „pe surse” ce dădeau ca sigură, de pe o zi pe alta, înlocuirea lui Babagianu cu Teculescu. Timpul a trecut, la fel şi alegerile europarlamentare, iar evenimentul s-a încăpăţânat să nu se producă. În ciuda semnelor de întrebare, primarul comunei Sfântu Gheorghe nu a ezitat să demisioneze în iunie, parcă pentru a fi mai aproape de noua funcţie pe care partidul dădea impresia că şi-o doreşte ceva mai mult decât mereu anunţatul nou subprefect. Mai mult decât atât, liderii PD-L dădeau declaraţii periculoase, anunţând demisia dacă, în termen de o lună, termen consumat la finalul lui iunie, Teculescu nu ar fi fost numit pe post. Iar, ca şi cum anticamerele repetat prestate la cabinetul ministrului Blaga nu ar fi fost de ajuns, „descălecarea” lui Vasile Blaga în funcţia de coordonator al PD-L Ialomiţa, la începutul acestei luni, năştea speranţa că dezideratul numit „Teculescu – subprefect în locul lui Babagianu” urma să fie atins în cel mai scurt timp.

Democraţia în PD-L Ialomiţa: un partid, două BPJ-uri…

La primul său contact, în noua calitate, cu politica pedeliştilor băştinaşi, Vasile Blaga a convocat scurt, pe 3 iulie, o reuniune a Biroului Politic Judeţean al PD-L Ialomiţa, ocazie cu care a analizat, a avertizat şi a dispus. Nu în ultimul rând, Blaga a cerut un vot care să arate susţinerea membrilor de partid pentru cei implicaţi în povestea schimbării de subprefecţi. Votul unanim a arătat că Teculescu şi Babagianu sunt obţiunile pedeliştilor pentru posturile de subprefect, Gigi Petre neprimind nici măcar o expresie a vreunei manifestări de susţinere. Ministrul a „împachetat” mandatul organizaţiei şi s-a returnat la Bucureşti, urmând ca în cel mai scurt timp să fie luată o decizie în cauză. Rezultatul pare a nu fi convenit sub nici o formă la nivelul înaltelor sfere ale politicii democrat liberale locale. Pe motiv că votul nu a fost secret, spun reprezentanţi ai partidului, în data de 14 iulie a fost convocată o nouă şedinţă a Biroului Politic Judeţean, la care nu a mai participat coordonatorul Blaga. Cu această ocazie, opţiunea Teculescu a fost dată de-o parte, participanţilor cerându-li-se să aleagă, pentru al doilea scaun de subprefect, între Babagianu şi Gigi Petre. Surpriză pentru unii, fapt previzibil pentru alţii, la cea de a doua strigare în mai puţin de două săptămâni Gigi Petre s-a trezit preferat de elitele partidului, de unde la începutul lunii nu primise nici măcar un vot de susţinere…

Rămâne cum s-a stabilit: Babagianu în funcţie, Teculescu… în joc de glezne

Pentru ziua de miercuri, agenda democrat liberală ialomiţeană a fost ocupată cu tentativa de a strecura pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului un proiect privind înlocuirea lui Babagianu cu Teculescu. „Sursele” din PD-L au fost atât de încrezătoare în reuşită încât au şi anunţat în teritoriu decizia guvernamentală a înlocuirii. Cum graba strică treaba, „bomba” s-a transformat până la urmă în fonfleu. Joi, nici o hotărâre de guvern nu a confirmat oficial zvonistica zilei precedente. Mai mult decât atât, infirmând o dată în plus evenimentul, fostul viceprimar al Urziceniului aflat, în plin exerciţiu al funcţiunii, în biroul din Prefectură, în faţa unor titluri de proprietate şi a unor hotărâri de consilii locale supuse spre analiză, a catalogat informaţia privind schimbarea sa drept o minciună menită a da naştere unor presiuni suplimentare la nivelul întregii operaţiuni. Babagianu a anunţat chiar că va convoca o conferinţă de presă pentru a lămuri resorturile cazului. Vom reveni cu amănunte.

Eugen CIŞMAŞU

www.mesageruldeurziceni.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.