Blocaj anunţat în medicina de familie

0

medic (11)

Luna iulie va fi complicată pentru pacienţii şi medicii din sistemul de asistenţă primară. Reprezentanţii Casei Naţionale de Sănătate şi ai Asociaţiei Naţionale a Medicilor de Familie sunt în dezacord total privind prestarea serviciilor medicale în baza unui act adiţional la contractul vechi, dar pe normele de aplicare ale contractului nou, care încă nu este semnat. Temerea medicilor de familie este că serviciile acordate în iulie nu vor fi decontate şi au cerut Casei de Sănătate să-şi asume în scris că se va deconta activitatea prestată, ceea ce oficialii CNAS refuză. „Era vorba să semnăm de la 1 iulie contractul nou, iar juristul nostru ne-a atenţionat că actul adiţional se referă la o Hotărâre de Guvern în care este trecut contractul 2014-2015, ceea ce înseamnă că actul adiţional nu este valabil. Nu ştim dacă este o eroare sau o capcană, dar noi am făcut notificări prin care spunem că vom semna actual adiţional dacă se pune o clauză prin care îşi asumă plata consultaţiilor din luna iulie, să nu ni se impute nouă, că nu noi am făcut actul adiţional. Acum e o problemă că nici Casa de Sănătate nu vrea asta şi prin urmare nu se vor acorda consultaţii pacienţilor până nu se va rezolva problema aceasta”, a precizat medicul Mihai Lungu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Ialomiţa.
În ceea ce priveşte noile condiţii impuse prin contract, acestea sunt mai multe şi restrictive pentru medici, mai puţin pentru Casele de Asigurări de Sănătate, a observat medicul Andreea Radu, vicepreşedintă a Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie: „Avem obligaţii de două ori literele alfabetului… Dar nu e vorba că avem o grămadă de sancţiuni, mă interesează ca şi Casa Naţională de Sănătate să-şi asume responsabilitatea când nu merge programul informatic. Pierd şi timpul meu, şi al pacientului, şi de fapt noi vrem să fim doctori, nu scribi. Să ni se respecte munca vrem, şi noi şi pacienţii”.
Pe lângă sincopele de funcţionare ale sistemului informatic, medicii de familie din Ialomiţa reclamă că decontările pentru serviciile prestate în luna mai au întârziat 7 zile, ceea ce antrenează un lanţ de consecinţe, de la plata salariilor până la achitarea datoriilor către stat.
O altă nemulţumire majoră a medicilor de familie este decontarea vizitelor la domiciliu, care mai mult de jumătate sunt invalidate la plată pentru că au fost făcute seara sau noaptea, adică în afara programului celor două ore de teren.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.