Buletin de presă IPJ

0

Suspecţi de furt depistaţi de poliţişti / Prejudiciile recuperate în totalitate
Un tânăr în vârstă de 24 de ani, din comuna Axintele este cercetat de poliţişti sub aspectul comiterii infracţiunii de furt.
Din cercetările efectuate de poliţişti s-a stabilit faptul că suspectul a pătruns în curtea locuinţei unui consătean şi a sustras un telefon mobil.
Poliţiştii cercetează pentru comiterea infracţiunii de furt calificat şi doi minori de 11, respectiv 16 ani, ambii din municipiul Feteşti.
Cei în cauză sunt suspectaţi că în perioada 1-9 iulie a.c., au pătruns în locuinţa unui concetăţean de unde au sustras mai multe bunuri (o butelie de aragaz, două boxe audio şi mai multe articole de îmbrăcăminte).
Prejudiciile au fost recuperate în totalitate şi restituite părţilor vătămate.
Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.

Port ilegal de cuţit
În cursul nopţii de 20/21 iulie a.c., poliţiştii au depistat pe raza localităţii Horia un tânăr în vârstă de 23 de ani, din municipiul Bucureşti, care avea asupra sa un cuţit.
Pe numele celui în cauză a fost întocmit dosar penal, urmând a se da soluţie prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni.
Cuţitul a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor.

Comerţul ilegal pe agenda poliţiştilor ialomiţeni
O patrulă de siguranţă publică a depistat ieri, 21 iulie a.c., pe raza municipiului Feteşti, un bărbat în vârstă de 41 de ani, din comuna Borcea, în timp ce oferea spre vânzare către diferite persoane fizice, aproximativ 50 kg brânză de oaie, în alte locuri decât cele autorizate şi fără documente de provenienţă.
Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.500 lei, conform Legii 12/1990, iar cantitatea de brânză a fost ridicată în vederea confiscării.
Având în vedere că persoana în cauză nu îndeplinea normele sanitar-veterinare pentru comercializarea produsului în cauză, s-a solicitat sprijinul unui reprezentant al D.S.V.S.A. Ialomiţa, care a constatat că produsul în cauză nu este însoţit de documente legale din punct de vedere sanitar-veterinar şi are origine necunoscută, motiv pentru care produsul a fost denaturat chimic.

O persoană din judeţul Ialomiţa a rămas fără o sumă importantă de bani, după ce a dat curs solicitării formulate de o persoană necunoscută prin intermediul telefonului. Poliţia atrage atenţia cu privire la modurile de operare folosite de această categorie de infractori şi reiterează recomandarea de a sesiza de îndată orice tentativă de înşelăciune.
În cursul zilei de 19 iulie a.c., o persoană a sesizat Poliţia despre faptul că mama sa a fost victima unei infracţiuni de înşelăciune. Aceasta a fost abordată de o persoană necunoscută care i-a solicitat, sub pretextul că nepotul său a fost implicat într-un eveniment rutiere, o sumă de bani.
Victima, o femeie în vârstă de 81 de ani, din comuna Ciulniţa a fost contactată telefonic de către un bărbat care susţinea că este avocatul nepotului său, rudă ce a fost implicată într-un accident rutier în care a vătămat o persoană. Sub pretextul că are nevoie de bani pentru a plăti intervenţia chirurgicală a victimei accidentului, fără a preciza cuantumul, i-a solicitat să îi trimită o sumă de bani prin intermediul unei tranzacţii bancare. Victima s-a deplasat la unitatea bancară indicată de făptuitor, unde pe un nume comunicat la telefon a depus suma de 1000 euro.
După ce tranzacţia a fost încheiată, victima l-a contactat telefonic pe nepotul său, care i-a infirmat faptul că ar fi fost implicat într-un eveniment rutier.
În cauză a fost întocmit dosar penal, efectuându-se cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.
* * *
Având în vedere aspectele prezentate, recomandăm cetăţenilor:
– să verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă;
– să nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor;
– să nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în niciun caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială – avocat, procuror, poliţist);
– să nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri la care nu aţi participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului;
– să nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior!

Rezultatele acţiunilor desfăşurate de poliţiştii rutieri pentru siguranţa participanţilor la trafic
În acest sfârşit de săptămână, 19 – 21 iulie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier au continuat acţiunile desfăşurate pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun şi îi expun pe ceilalţi participanţi la trafic prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
Încălcările normelor rutiere au fost sancţionate de către poliţiştii rutieri astfel: 403 sancţiuni contravenţionale aplicate, 13 certificate de înmatriculare retrase şi 19 permise de conducere reţinute în vederea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice,
Pentru nerespectarea limitei maxim admise în ceea ce priveşte viteza de deplasare pe drumurile publice au fost sancţionaţi 125 conducători auto, 50 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 2 conducători auto care au fost depistaţi la volanul unor autoturisme aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, 22 pietoni au fost sancţionaţi pentru traversare neregulamentară, diferenţa fiind aplicată pentru alte încălcări ale legislaţiei rutiere în vigoare. Valoarea sancţiunilor aplicate depăşeşte suma de 100.000 lei.

Pietoni, atenţie la traversare!
Poliţia a fost sesizată de către un bărbat în vârstă de 36 de ani, din municipiul Slobozia, cu privire la faptul că în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Feteşti, a acroşat un minor care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis şi în fugă.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a minorului în vârstă de 8 ani.
Conducătorul auto a fost testat alcoolscop, rezultatul fiind negativ.
În cauză a fost întocmit dosar penal, urmând a se da soluţie prin parchet.
Pentru prevenirea implicării în accidentele rutiere, Poliţia recomandă pietonilor:
● să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje iar în lipsa acestora numai după ce s-au asigurat temeinic;
● să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
● după căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor;
● în condiţii atmosferice deosebite (ploi torenţiale, ceaţă, polei, ninsoare) când vizibilitatea şi acţiunea de frânare este greoaie, să se angajeze în traversare numai după ce s-au convins că nu există nici un pericol.

Depistat la volan fără permis de conducere
Sâmbătă, 20 iulie a.c., poliţiştii au depistat un bărbat în vârstă de 48 de ani, din municipiul Urziceni, în timp ce conducea un autoturism pe raza localităţii de domiciliu, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Pe numele celui în cauză a fost întocmit dosar penal.
COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE, INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI IALOMIŢA

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.