Campanie de vaccinare împotriva rujeolei pentru toţi copiii cu vârste între 9 luni şi 9 ani

0

dhdgdfhg

Copiii cu vârste între nouă luni şi 9 ani sunt incluşi într-o campanie de vacinare împotriva rujeolei. Populația județului este atenţionată că, având în vedere evoluția epidemiei de rujeolă la nivel național, Ministerul Sănătatii a decis ca în perioada 15 – 27 decembrie să fie vaccinaţi ROR, împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului, toţi copiii între 9 luni si 9 ani care nu au nici o doză de vaccin administrată, precum şi toti copiii între 5 si 9 ani care au o singură doză ROR.
Bebeluşii care la data vaccinării ROR nu au vâsta de 12 luni, vor repeta vaccinarea ROR la împlinirea vârstei de 12 luni si după minim 28 zile de la doza anterioară de imunizare.
Specialiştii reamintesc că rujeola este boală transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă, iar imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, uneori cu urmări grave, fie prin vaccinare.
Boala se manifestă prin febră foarte mare, conjunctivită, rinoree, tuse şi erupţie de pete catifelate roze pe fată, ulterior trunchi si membre.
Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. În situaţii foarte rare virusul nu este eliminat din organism şi peste ani produce panencefalita sclerozantă subacută, boală care deşi este extrem de rară este extrem de periculoasă ducând invariabil la deces.
Părinţii tuturor copiilor din categoriile de vârstă vizate sunt sfătuiţi să se prezinte la medicul de familie cât mai urgent posibil pentru vaccinarea odraslelor împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului, cu precizarea că toate vaccinurile administrate prin Programul National de Vaccinări sunt sigure si eficiente. La nivelul judetului Ialomita, în 2016, nu a existat nici un caz confirmat de rujeola, însă evoluţia din vestul ţării îi îngrijorează pe medici şi a determinat luarea acestor măsuri.  

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.