Există teste sanguine care se realizează în laboratoare medicale și care arată dacă organismul pacientului a dezvoltat, sau nu, anticorpi specifici SARS-CoV-2. Aceste teste se pot face indiferent dacă persoana a avut simptome de boală, sau nu. Ce este important de reținut este faptul că aceste teste pentru anticorpi nu sunt folosite în scop de diagnosticare a bolii, cel puțin nu în timpul infecției.
În acest articol menționăm care sunt testele pentru depistare anticorpi COVID în funcție, dacă pacientul a avut sau nu COVID-19.
- Dacă pacientul nu știe dacă a fost infectat cu COVID-19, se poate folosi un test calitativ lgG anti-N. Acest test ajută la indicarea prezenței anticorpilor în organism. Acest test nu evidențiază însă și concentrația anticorpilor, dacă aceștia există.
- Dacă pacientul știe că a trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 și vrea să știe dacă după infecție are suficient de mulți anticorpi, acesta poate face testul pentru anticorpi anti-Spike. Acest tip de test pentru anticorpi anti-Spike măsoară concentrația de anticorpi lgG (este o evaluare cantitativă, spre deosebire de testul calitativ). Acest test lgG anti-Spike se poate face chiar și după vaccinare, indiferent dacă pacientul bănuiește că a fost infectat, sau nu. De asemenea, pacientul poate face și testul calitativ pentru detectarea anticorpilor lgG anti-N.
Ce evidențiază un test de anticorpi
Testul de anticorpi te ajută să știi dacă este posibil să fi avut infecția cu COVID-19 înainte. Practic, substanța utilizată de test verifică dacă organismul a creat anticorpi în urma infecției cu virus, sau în urma vaccinării. Trebuie spus însă că există situații în care persoanele care au avut virusul, sau s-au vaccinat nu prezintă anticorpi, iar acest lucru înseamnă că testul de anticorpi nu funcționează pentru toată lumea la fel, nu este la fel de eficient.
De asemenea, testul de anticorpi nu poate spune:
- dacă persoana este imună la COVID-19, adică dacă ar face o formă de boală asimptomatică;
- dacă persoana poate transmite sau nu mai departe virusul, altor persoane.
Cum funcționează testul de anticorpi
Corpul uman produce anticorpi ori de câte ori se confruntă cu o infecție, este o modalitate de a lupta împotriva infecției declanșate (împotriva agenților patogeni de exemplu). Testul de anticorpi verifică anticorpii din sânge. Dacă în sângele pacientului există anticorpi COVID-19, sunt două variante, fie pacientul a fost infectat anterior cu virusul, fie a fost vaccinat anti-COVID-19. Mai sunt necesare cercetări pentru a stabili dacă prezența anticorpilor împiedică o nouă infecție cu acest virus. La acest moment nu există un răspuns definitiv la această problemă.
Necesitatea unui test de anticorpi după un rezultat pozitiv la testul PCR
Efectuarea unui test de anticorpi după ce pacientul a obținut un rezultat pozitiv la un test PCR ajută la înțelegerea unor aspecte foarte importante pentru specialiști precum:
- cât de posibil este ca persoanele care au fost infectate o dată cu COVID-19 să se infecteze din nou.
- în ce mod răspunde sistemul imunitar al pacientului la virus, pe de o parte, dar și la vaccin.
Ce trebuie reținut despre cele două tipuri de teste de anticorpi cele mai folosite:
- teste anticorpi lgG neutralizanți anti-Spike: sunt testele care detectează cantitativ anticorpii care asigură imunitatea în urma vaccinării (pe termen mediu și lung). Testul se poate face de către pacienții care doresc să știe cantitativ anticorpii post-COVID.
- teste anticorpi lg anti-Spike: acestea detectează cantitatea totală a anticorpilor post vaccinare, sau anticorpilor rezultați în urma infectării cu COVID-19, inclusiv anticorpii neutralizanți lgG.