Caria şi măseluţa

0

DSC06555

“Măseluţa şi caria” este sceneta pe care tineri voluntari, susţinuţi de medici stomatologi, o prezintă copiilor de la ţară pentru a-i ajuta să înţeleagă importanţa sănătăţii danturii. Campania de profilaxie dentară a fost iniţiată de Clubul Rotary şi se adresează acum copiilor de la ţară, care sunt învăţaţi cum să se spele corect pe dinţişori şi beneficiază de un consult. Cea mai recentă activitatea a avut loc la Gheorghe Lazăr, în „Săptămâna Altfel”.
Programul „dinţi frumoşi, copii sănătoşi” se află la a 5-a ediţie, iar roadele se văd de primăvara până toamna, precizează medicul stomatolog Andreea Badea: „Unii dintre şcolari nu au avut niciodată o periuţă şi pastă de dinţi acasă. Când revenim, însă, constatăm că sunt copii care au fost la un tratament stomatologic, iar aceasta se întâmplă în urma recomandărilor noastre”. Antrenaţi în jocul serios, copiii au fost numai ochi şi urechi la indicaţiile specialiştilor, chiar dacă sunt mai puţin convinşi că acadelele şi ciocolata dăunează dinţişorilor.
Eugen Dubălaru se numără printre organizatori şi apreciază că proiectul îşi atinge scopul încet, dar sigur: „Peste 1000 de copii au fost evaluaţi şi am văzut că este nevoie de mai multă implicare în mediul rural. Am mai fost la Gimbăşani, la Perieţi, în Amara şi urmează să mergem în toate comunităţile din jurul Sloboziei”, a precizat reprezentantul Clubului Rotary.
La rândul ei, directoarea Şcolii generale din Gheorghe Lazăr, Cristina Buzoianu, este încântată de parteneriatul în care unitatea de învăţământ este implicată: „Nu am fi reuşit niciodată la clasă să-i atragem aşa cum au reuşit oaspeţii noştri. După zâmbetul lor sunt sigură că le-a plăcut demonstraţia şi că o să ţină minte recomandările specialiştilor.”
Din păcate, comunităţile rurale în care să funcţioneze cabinete stomatologice sunt prea puţine în Ialomiţa, iar prezenţa la dentist este deseori condiţionată şi de distanţa până la cel mai apropiat medic specialist, care poate varia de la 10 la 50- 60 de km, până în cel mai apropiat oraş.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.