Atelierul „Valorificarea activităților extracurriculare și extrașcolare în dezvoltarea competențelor elevilor” s-a desfășurat la Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița (în intervalul orar 8.30 – 17.00) și a fost organizat de CASA CORPULUI DIDACTIC IALOMIȚA, în data de 25 iunie 2021.
Cuvântul de început a fost al doamnei director CCD Ialomița, prof. Borodea Gabriela și al doamnei inspector școlar general adjunct prof. State Nora Florența, de la Inspectoratul Școlar Județean Ialomița.
Atelierul a fost coordonat de dna profesor conferențiar universitar, Antoaneta Firuta Tacea. La activitate a participat și domnul Mihai Cioflan-expert CRED.
Sesiunea 1 a avut subtema-”Activitățile extracurriculare și extrașcolare-semnificații și funcții. Competența-element central pentru Curriculumul Național și pentru activitățile extracurriculare și extrașcolare”
Sesiunea 2 a avut subtema-”Relații posibile între activitățile extracurriculare și extrașcolare și Curriculumul Național (activități extracurriculare și extrașcolare corespondente ariilor curriculare)”
Sesiunea 3 a avut subtema- ”Proiectarea și implementarea activităților extracurriculare și extrașcolare-condiții și resurse”
Sesiunea 4 a avut subtema-”Evaluarea activităților extracurriculare și extrașcolare –criterii și performanțe”
Activitățile au avut loc pe grupe, cadrele didactice participante au avut contribuții valoroase în echipele de lucru și au inițiat discuții relevante și punctuale.
Doamna profesor conferențiar universitar spunea:
”Toate rapoartele educaționale de referință vorbesc despre competențe cheie și profilul absolventului. În proiectul CRED am revalorificat ideea de competență și exploatăm ideea în produsele proiectului CRED. Mai avem foarte multe de făcut cu aceste concepte cu profesorul și elevul contemporan, mai ales în spațiul evaluării competențelor. În prim-plan ideea de competență nu este adusă degeaba în cadrul activităților extracurriculare, acestea nu pot fi derulate dacă nu au finalităţi menite să susţină în mod direct dezvoltarea competenţelor promovate prin programele şcolare; au caracter complementar activităţilor de învăţare realizate la clasă, căci urmăresc lărgirea şi adâncirea informaţiei şi cultivă interesul pentru diferite domenii de cunoaştere.”
Chestionarele de feed-back au relevat faptul că organizarea și calitatea științifică a workshop-ului a fost apreciată în unanimitate ca fiind ”excelentă”.
Echipa CCD IL
Acasă
Gura Ialomiţei Casa Corpului Didactic Ialomița a organizat atelierul „Valorificarea activităților extracurriculare și extrașcolare...