Castraveţii amari se cultivă tot mai mult în judeţ, dar tratamentul natural al diabetului nu are mare trecere la ialomiţeni

0

Cultivarea castraveţilor amari s-a multiplicat în Ialomiţa. Exemplul de anul trecut al unei tinere din Făcăeni a fost urmat de mai multe familii, interesate atât de comercializarea legumei care ţine în frâu glicemia, cât şi de consumul propriu, preventiv.

Ialomiţeni din Cosâmbeşti, Gimbăşani şi Ciulniţa au făcut solarii speciale pentru castraveţi amari, au producţii bune, dar desfacerea merge prost: „De muncă nu ducem lipsă. Toată ziua trebuie să stăm în ei, că sunt foarte migăloşi. Cresc foarte repede, vrejii se duc la trei şi chiar 5 metri, am întins şi două rânduri de plase…Producţie există, dar nu am desfacere.”

    Ilie Dima are în gospodărie două solarii cu castraveţi amari, pe care îi îngrijeşte cu mare atenţie: „I-am pus succesiv pentru că ne-am gândit să putem să livrăm pe serii: a doua, a treia producţie. De udat îi udăm o oră seara şi este suficient, indiferent de cât de cald este ei asimilează perfect. De făcut s-au făcut şi pentru că nu avem vânzare acum îi deshidratăm, pentru conservare.”

Deocamdată, clienţi pentru castraveţii amari sunt vecinii şi rudele: „Sunt buni pentru diabet în primul rând, dar şi pentru colesterol şi am înţeles că şi pentru circulaţie. Eu consum în fiecare dimineaţă câteva feliuţe şi fac salată cu roşii, cu ceapă, ulei de măsline. Mie mi se par buni, prea puţin amari.”

Castraveţii amari sunt renumiţi pentru tratarea diabetului, prin reglarea naturală a glicemiei. Aceştia se pot consuma proaspeţi, în salate, sau deshidrataţi, la ceaiuri. Direct la producători, castraveţii amari se vând cu 30 de lei kg, iar o sămânţă costă 1 leu.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.